Play
Play
Slider
Lista statelor cu risc epidemiologic sporit de transmitere a COVID-19, clasificate ca zonă roșie, pentru care se impune regimul de autoizolare la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova: https://ansp.md/index.php/coronavirusul-de-tip-nou-covid-19/.  LINIA VERDE a ANSP: 0 800 12300

Specialiștii în domeniul sănătății publice atenţionează populaţia privind toxiinfecțiile alimentare în perioada caldă a anului

Toxiinfecţiile alimentare reprezintă un real pericol pentru sănătatea populaţiei în perioada caldă a anului, mai ales în condiţiile unor temperaturi mai ridicate de 300C, care favorizează considerabil dezvoltarea microorganismelor în produsele alimentare, îndeosebi cele uşor alterabile de origine animală – carne, lactatele, peştele etc. Dacă acestea sunt păstrate şi comercializate în condiţii insalubre, cu încălcări şi abateri ale regimului termic de păstrare, ulterior fiind consumate pot provoca toxiinfecții alimentare. Datele anchetărilor sanitaro-epidemiologice denotă că mai frecvent produsele care provoacă toxiinfecţiile alimentare sunt procurate în locuri neautorizate pentru comercializare, care continuă să se vândă pe străzi, în pieţe improvizate etc.

Situaţia epidemiologică prin boli diareice (BDA) și toxiinfecţii alimentare îngrijorează prin faptul că anual, sunt înregistrate circa 16-20 mii cazuri de boală, inclusiv 20-30 izbucniri în grup. În ultimii ani, se determină creșterea morbidităţii prin BDA: a.2018 – 540,7 cazuri la 100 mii populație comparativ cu a.2017 – 516,4 și a.2016 – 470,2 cazuri la 100 mii populație. De asemenea, s-a majorat numărul cazurilor de intoxicații și toxiinfecții alimentare cu 31% în a.2018 față de a.2017, tendința de creștere a morbidității fiind înregistrată și în primele 4 luni a anului 2019. Circa în 40-90% izbucniri în grup de BDA se determină calea de transmitere alimentară, factorii de transmitere a agentului patogen fiind alimentele pregătite din materie primă de origine animală – ouă, carne şi produse din carne, peşte şi produse din peşte etc., infectate primar sau la diferite etape de preparare şi păstrare a acestora.

Simptomele toxiinfecției alimentare apar brusc, de cele mai multe ori la doar câteva ore de la ingestia produsului contaminat, iar pacientul simte o stare de slăbiciune generală, dureri abdominale, asociate cu vomă cu sau fără scaune diareice.

Specialiștii în domeniul sănătății publice atenţionează populaţia privind necesitatea conjugării eforturilor în prevenirea bolilor diareice acute, toxiinfecţiilor alimentare prin respectarea următoarelor reguli simple:

  1. Respectarea regulilor de igienă și curățenie:
  • Spălați-vă pe mâini înainte de a prelucra alimentele, dar și în timpul preparării lor.
  • Spălați-vă pe mâini după ce folosiți toaleta.
  • Spălați și dezinfectați toate suprafețele și ustensilele utilizate la prepararea hranei de fiecare dată când le folosiți.
  • Protejați bucătăria și zonele de gătit împotriva insectelor, paraziților și animalelor.
  1. Păstrarea corectă a alimentelor gătite și cele crude:
  • Separați carnea crudă și fructele de mare de celelalte alimente.
  • Folosiți echipamente și ustensile separate (cum ar fi cuțitele și tocătoarele) pentru manipularea alimentelor crude.
  • Depozitați alimentele în cutii pentru a evita contactul dintre alimentele crude și cele preparate.
  1. Respectarea condițiilor și temperaturilor optimale în timpul preparării bucatelor:
  • Gătiți alimentele cât mai bine, în special carnea, ouăle și fructele de mare.
  • Supele, ciorbele și tocănițele trebuie fierte pentru a vă asigura că au atins 70°C. Ar fi ideal să folosiți un termometru alimentar. Când fierbeți carnea asigurați-vă că zeama este limpede și nu este de culoare roz.
  • Reîncălziți alimentele gătite la o temperatură cât mai mare, preferabil peste 60°C.
  1. Regulile de păstrare a produselor alimentare:
  • Nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore.
  • Refrigerați imediat alimentele gătite sau perisabile (de preferat sub 5°C).
  • Păstrați alimentele gătite la temperatura de peste 60°C înainte de a fi servite.
  • Nu păstrați alimentele timp îndelungat, nici chiar în frigider.
  • Nu decongelați alimentele la temperatura camerei.
  1. Folosirea apei și a materiei prime sigure:
  • Folosiți apa potabilă din surse sigure sau apa îmbuteliată.
  • Alegeți alimente proaspete și sănătoase.
  • Alegeți alimente procesate pentru a fi mai sigure, cum ar fi laptele pasteurizat.
  • Spălați bine fructele și legumele, în special dacă le consumați crude.
  • Nu folosiți alimentele după data de expirare a acestora.

 

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580