Specialiști ai ANSP au participat la Conferința „Viziuni ale managementului calității – măsurarea eficienței și eficacității proceselor. De la indicatori la auditul clinic”

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a delegat o echipă, formată din manageri de spitale, specialiști în domeniul managementului calității și acreditării în sănătate din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, pentru a participa la lucrările Conferinței cu genericul „Viziuni ale managementului calității – măsurarea eficienței și eficacității proceselor. De la indicatori la auditul clinic”. Evenimentul a fost organizat de Asociația CREST în parteneriat instituțional cu Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, în perioada 6-9 noiembrie 2019, la Cluj-Napoca, România.

Managementul calității în sănătate determină asigurarea și îmbunătățirea continuă a calității serviciilor medicale, având în centrul preocupării necesitățile și siguranța pacientului, implementarea celor mai bune practici medicale și manageriale.

În acest context, implementarea sistemului de management al calității în instituțiile medico-sanitare are drept scop îmbunătățirea cadrului organizatoric, modificarea culturii instituțiilor, prin acțiuni de promovare a conceptului de calitate în sănătate, de susținere a sistemului de sănătate prin determinarea aderării la acest concept a tuturor actorilor din domeniul sănătății, inclusiv a societăților științifice medicale și a societății civile, prin motivarea instituțiilor să avanseze în furnizarea serviciilor medicale sigure și de cea mai înaltă calitate.

Specialiști din România, Austria, Belgia și Ungaria au împărtășit experiența privind:

  • evaluarea eficienței și eficacității proceselor clinice și operaționale în vederea îmbunătățirii calității și siguranței serviciilor;
  • modelele practice de identificare, colectare și analiză a indicatorilor de eficiență și eficacitate a proceselor clinice (AVC, antibioterapie, procese chirurgicale, imagistică, pediatrie, etc.);
  • explorarea progreselor tehnologice care permit punerea în aplicare a modelelor de analiză a indicatorilor;
  • integrarea indicatorilor de eficiență și eficacitate și a auditului clinic în procesul de îmbunătățire continuă a activității clinice.

 

 

 

 

  • În perioada 01.01– 16.12.2019, au fost înregistrate 90 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 23 au fost de import. Din numărul total de cazuri de rujeolă, 40 au fost înregistrate în perioada 01.06-30.07.2019. Au fost confirmate alte 2 cazuri de rujeolă înregistrate la copiii contacți cu cazul recent confirmat din Chișinău. Alte 2 cazuri suspecte la rujeola au fost înregistrate în Chișinău, la o persoană, în vârstă de 32 ani şi respectiv, la un copil cu vârsta de 1 an, nevaccinat. Cazurile se află în proces de investigare. Teritoriile afectate de rujeolă de la 01 ianuarie 2019 până în prezent: Chișinău–58 cazuri, Drochia–18 cazuri, Ocnița–6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni–2 cazuri, Edineț–1 caz, Stefan Vodă–1 caz, Glodeni – 1 caz și Dondușeni – 1 caz. Pe parcursul anului 2018 au fost înregistrate 340 de cazuri confirmate de rujeolă.  VACCINUL ÎMPOTRIVA  RUJEOLEI  PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!

© 2019 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.