Atenție, serverul poștal a fost portat pe adresa @ansp.gov.md(exemplu: a fost office@ansp.md -acum office@ansp.gov.md), în curînd va migra și pagina web pe adresa ansp.gov.md !!!

Situația epidemiologică prin gripă, IACRS și SARI

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă supravegherea epidemiologică a gripei, infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) și monitorizarea circulației virusurilor gripali la nivel teritorial și național.

Conform datelor epidemiologice din teritoriile administrative, în săptămâna 41/2019 (07.10.19-13.10.19), morbiditatea prin IACRS a constituit 259,09 cazuri la 100 mii populație, fiind mai jos de pragul epidemic (308,32 cazuri la 100 mii populație). În perioada nominalizată nu au fost înregistrate cazuri de gripă sezonieră. Ponderea cazurilor SARI constituie 2,2% din numărul total de internări, indiferent de cauză, în IMSP teritoriale, iar ponderea cazurilor IACRS cu spitalizare, constituie 3,0%.

În perioada menționată, în Laboratorul virusologic al ANSP au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale, prin metoda molecular biologică, 8 probe de la persoane cu infecții respiratorii virale acute, rezultatul fiind negativ pentru virusurile gripale și pozitiv în 5 probe la virusurile non-gripale (Rhinovirus și virusul paragripal tip1).

Gripa este o infecție respiratorie extrem de contagioasă provocată de virusuri gripali de tip A, B și C, care se transmit de la persoană la persoană direct (tuse sau strănut) și indirect (prin obiecte proaspăt contaminate – batistă, prosop, veselă, sau prin mâini murdare). Această infecție are o răspândire globală cu riscul de a provoca epidemii sau chiar pandemii.

Sursa de agent patogen este omul bolnav cu forme clinice tipice și atipice (subclinice, asimptomatice), care elimină virusul prin aerul expirat, la finele perioadei de incubație și primele semne de boală. Perioada de incubație variază de la 1 la 7 zile, mai frecvent 1 – 2 zile. Eliminarea virusului încetează, practic, peste 5 – 10 zile de la debutul bolii. Nu există purtător cronic de virus.

Gripa se manifestă prin: febră, frisoane, astenie marcată, mialgii și/sau artralgii difuze, cefalee, dureri în globii oculari (la mișcări sau la apăsare), rinoree sau nas înfundat, tuse, dureri în gât, iar unii oameni pot avea vărsături și diaree, deși acest lucru este mai frecvent la copii decât la adulți.

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

  • În perioada 01.01 – 21.01.2020, a fost înregistrat un caz suspect la rujeolă, în mun. Chișinău, la o persoană cu vârsta de 22 ani. Cazul se află în proces de investigare. Pe parcursul anului 2019, au fost înregistrate 90 de cazuri confirmate de rujeolă, iar în anul 2018 – 340 cazuri de rujeolă. VACCINUL ÎMPOTRIVA  RUJEOLEI  PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!

© 2020 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.