Atenție, serverul poștal a fost portat pe adresa @ansp.gov.md(exemplu: a fost office@ansp.md -acum office@ansp.gov.md), în curînd va migra și pagina web pe adresa ansp.gov.md !!!

Situația epidemiologică prin BDA și toxiinfecții alimentare izbucnite printre participanții unor ceremonii – pe agenda Atelierului reprezentanților ANSP și ANSA

În contextul situației epidemiologice nefavorabile prin toxiinfecții alimentare (TIA) din ultima perioadă, la 19 iunie 2019 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) în comun cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), au convocat un atelier de lucru intersectorial unde au fost examinate aspecte specifice situației, inclusiv cauzele izbucnirii îmbolnăvirilor în rândul participanților la diverse ceremonii – nunți, cumetrii, parastasuri, etc.-, și trasate, după competențe și atribuții, măsuri de prevenire inclusiv coordonarea activităților  de colaborare eficientă în acest domeniu.

ansa

La lucrările atelierului au fost invitați și au participat medici epidemiologi, igieniști din protecția sănătății din cadrul CSP și specialiștii în siguranța alimentelor din toate subdiviziunile teritoriale ale ANSP și ANSA.

ansa2 ansa3

În cadrul evenimentului, specialiștii ambelor servicii (de nivel național și teritorial) au prezentat rapoarte privind situația curentă și activitățile întreprinse pentru combaterea și prevenirea bolilor diareice acute (BDA) cu calea alimentară de transmitere, identificate și specificate aspecte de fortificare a măsurilor de prevenire și control al BDA și TIA, enunțate rezultatele preliminare ale anchetării epidemiologice a izbucnirilor de TIA (Ungheni, Soroca și Chișinău(Revaca), măsurile realizate în comun pentru depistarea factorilor de risc și lichidarea focarelor, trasate sarcini concrete întru stoparea răspândirii evenimentelor de sănătate publică legate de factorul alimentar pe viitor.

ansa4 ansa5

Relevant, că la lucrările atelierului, participanții reprezentanți din ambele servicii consideră binevenită colaborarea mai strânsă și mai eficientă cu entitățile responsabile, inclusiv cu autoritățile administrației publice locale, agenții economici etc., precum și cu populația în prevenirea acestor maladii, cu intensificarea măsurilor de prevenire în perioada estivală, în special în unitățile de alimentație publică și comerț, instituțiile de educație, instruire și odihnă a copiilor, dar și în gospodăriile individuale, în scopul minimalizării riscurilor de apariție a BDA și TIA prin respectarea condițiilor igienice și regulilor de preparare, păstrare, livrare, transportare și termenelor de consum a produselor alimentare.

Serviciul de informare și comunicare cu mas-media 022574580

Pentru mai multe detalii, apelați la tel.:022574702

  • În perioada 01.01 – 13.01.2020, cazuri de rujeolă nu au fost înregistrate. Pe parcursul anului 2019, au fost înregistrate 90 de cazuri confirmate de rujeolă, în următoarele teritorii: Chișinău–58 cazuri, Drochia–18 cazuri, Ocnița–6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni–2 cazuri, Edineț–1 caz, Ştefan Vodă–1 caz, Glodeni-1 caz și Dondușeni – 1 caz. În anul 2018, au fost înregistrate 340 cazuri confirmate de rujeolă. VACCINUL ÎMPOTRIVA  RUJEOLEI  PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!

© 2020 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.