Play
Play
Slider
AI GRIJĂ! OPREŞTE RĂSPÂNDIREA COVID-19 !!! Pentru informaţii privind noul coronavirus, apelaţi LINIA VERDE a ANSP: 0 800 12300

Screening pentru determinarea nivelului de glucoză în sânge la angajaţii întreprinderii S.A. ”Franzeluța”

În cadrul săptămânii de informare, educare și comunicare privind profilaxia diabetului, prevenirea factorilor de risc, dedicate Zilei Mondiale a Diabetului, în perioada 12-17 noiembrie, de către specialiștii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, în comun cu AMT Botanica, studenți voluntari de la Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo” și AO „ProDiab”, a fost realizat screening-ul pentru determinarea nivelului de glucoză în sânge la angajaţii întreprinderii S.A. ”Franzeluța”.

Franzeluta 1În total, au fost supuse testării benevole şi consultaţiilor gratuite circa 250 de angajaţi. La 12 persoane s-a înregistrat un nivel ridicat al zahărului în sânge. Totodată, în cadrul evenimentului, angajaţilor le-au fost distribuite materiale informaționale tematice: ,,Ce este diabetul?” şi „Un mod de viață sănătos pentru persoanele cu diabet zaharat tip 2 la adulți”. Specialiştii au oferit informaţii şi recomandări pentru lupta împotriva diabetului, despre complicaţiile provocate de această afecţiune, oamenii fiind îndemnaţi să adopte un stil de viaţă sănătos.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, în anul 2016 existau 96651 persoane cu diabet zaharat, iar în 2017 cifra lor s-a majorat până la 104749 persoane. O persoană din două, care trăiesc în prezent cu diabet zaharat de tip 2, este nediagnosticată. Diagnosticul precoce și tratamentul sunt esențiale pentru a preveni complicațiile și a obține rezultate în menținerea sănătății. Toate familiile pot fi potențial afectate de diabet și astfel, conștientizarea semnelor, simptomelor și factorilor de risc pentru toate tipurile de diabet este vitală pentru a ajuta la depistarea precoce.

franzeluta 2         franyeluta 4

Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580