Play
Play
Slider
LISTA STATELOR pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea persoanelor pe teritoriul R.Moldova, în situația stării de urgență de sănătate publică prin COVID-19:  https://ansp.md/index.php/coronavirusul-de-tip-nou-covid-19/ Pentru informaţii privind noul coronavirus, apelaţi LINIA VERDE a ANSP: 0 800 12300

Reducerea riscului de răspândire a infecției COVID – 19 la reluarea activităților

Din 4 mai curent, conform deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, și-au reluat activitatea sistată în perioada de urgență un șir de întreprinderi și instituții, inclusiv: instituțiile bugetare; întreprinderile de comerţ cu amănuntul a tuturor tipurilor de mărfuri şi produse prin unităţile comerciale, cu excepţia celor amplasate în centre comerciale și pieţe; de comercializare a produselor alimentare la pachet şi în regim de catering; de comercializare a produselor de patiserie, panificație și alte produse alimentare cu vânzare la geam, etc.

Important de menționat: condiția obligatorie pentru desfășurarea activități este – respectarea cu strictețe a recomandărilor și normelor pentru reducerea răspândirii infecţiei COVID – 19. Aceste recomandări includ:

  • Respectarea unui orar de activitate cu regim flexibil. Reevaluarea modului și volumului de activitate, cu accent pe organizarea lucrului la distanță.

  • Triajul și monitorizarea zilnică a stării de sănătate a angajaților la începutul turei de lucru.

  • Promovarea igienei mâinilor la locul de muncă prin:

  • asigurarea accesului la apă curgătoare și săpun;

  • instalarea dozatoarelor cu săpun lichid și a șervetelor de hârtie;

  • Instalarea și asigurarea funcționării dozatoarelor cu dezinfectant pentru mâini pe bază de 70% alcool în locuri vizibile și accesibile.

  • Asigurarea, menținerea condițiilor și locului de muncă în stare sanitaro-igienică satisfăcătoare se organizează prin:

  • prelucrarea frecventă, la fiecare 2-4 ore, a suprafețelor din mediul ocupațional, cum ar fi spațiile de lucru, pentru servirea bucatelor, mânerele ușilor, ascensoarele, grupurile sanitare, etc. Pentru suprafețe se folosesc substanțe dezinfectante recomandate pentru acest scop;

  • Se interzice luarea mesei la locul de muncă. Pentru luarea mesei se identifică în încăperi separate amenajate cu condiții pentru respectarea igienei mâinilor.

  • Promovarea igienei respiratorii prin acoperirea gurii și nasului în timpul tusei sau strănutului.

  • Respectarea distanței de cel puțin 1 metru între angajați;

  • Protejarea prin ecran de sticlă a angajaților care deservesc direct clienții.

  • Asigurarea și utilizarea corectă a măștilor de protecție.

  • Informarea și instruirea angajaților privind măsurile de prevenire a infecției COVID – 19;

În întreprinderile de comerț:

  • Limitarea numărului de vizitatori în interior;

  • Asigurarea accesului la dozatoare cu substanțe dezinfectante pentru vizitatori;

  • Coordonarea rândului de așteptare în spațiu deschis, respectând distanța fizică de cel puțin 1 m;

  • Asigurarea angajaților cu mijloace de protecție individuală.