Play
Play
Slider
LISTA STATELOR pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea persoanelor pe teritoriul R.Moldova, în situația stării de urgență de sănătate publică prin COVID-19:  https://ansp.md/index.php/coronavirusul-de-tip-nou-covid-19/ Pentru informaţii privind noul coronavirus, apelaţi LINIA VERDE a ANSP: 0 800 12300

În perioada 20 – 26 octombrie 2019 se va desfășura Săptămâna Internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb cu genericul ”Eliminarea plumbului din vopsele”

Plumbul reprezintă un element toxic cumulativ care are efecte nocive asupra mai multor sisteme ale organismului uman, inclusiv sistemul nervos central, reproductiv, cardiovascular, imunitar și, totodată, provoacă efecte ireversibile  asupra mediului înconjurător. Până în prezent, nu a fost stabilită concentrația plumbului pătrunsă în organism care nu ar afecta starea de sănătate. Printre cele mai grave consecințe apărute în rezultatul expunerii la plumb este intoxicația cu plumb, care provoacă dizabilități intelectuale pe tot parcursul vieții, iar vopseaua cu plumb reprezintă una dintre cele mai răspândite surse de expunere la plumb pentru sugari și copii.

Conform datelor Organizație Mondiale a Sănătății (OMS), la 30 septembrie 2018, numai 71 de țări aveau controale legale obligatorii pentru a limita conținutul de plumb în vopsele destinate importului și vânzării, ceea ce reprezintă doar 37% din toate țările. Astfel, în multe țări, utilizarea vopselei cu plumb în case, grădinițe și școli nu este interzisă, creând un risc semnificativ de expunere a copiilor la plumb.

Pentru a sensibiliza populația, producătorii, comercianții de vopsea, inclusiv elevii/studenții și ținând cont de recomandările OMS, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) și Instituțiile Medico-Sanitare Publice (IMSP), în perioada 20-26.10.2019 vor organiza ,,Săptămâna Internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb”.

Vopseaua cu plumb a fost identificată ca prioritate la nivel global.  Astfel, în anul 2011, pentru consolidarea în practică a ideii de eliminare a plumbului din vopsele a fost creată Alianța Globală pentru eliminarea Plumbului din vopsele, iar din 2013, anual, în ultima săptămână din luna octombrie se organizează Săptămâna Internațională de prevenire a intoxicaților cu plumb, la care participă şi Republica Moldova. Anul trecut, peste 82 de evenimente dedicate Săptămânii Internaționale de prevenire a intoxicațiilor cu plumb au avut loc în 52 de țări.

Pe parcursul acestei Săptămâni, ANSP, IMSP, ministerele de resort, mediul academic, industria producătoare și societatea civilă își vor unifica eforturile pentru a preveni intoxicațiile cu plumb. În acest scop se vor petrece diverse evenimente pentru conștientizarea efectelor nocive ale plumbului asupra sănătății umane, precum: mese rotunde, o conferință de presă, prelegeri în diferite instituții, discuții cu publicul, publicarea articolelor în presă, organizarea concursurilor de postere în rândul elevilor și studenților.

Serviciul informare și comunicare cu mass-media 022 574-580

Telefon pentru mai multe detalii: 022 574-584