Atenție, serverul poștal a fost portat pe adresa @ansp.gov.md(exemplu: a fost office@ansp.md -acum office@ansp.gov.md), în curînd va migra și pagina web pe adresa ansp.gov.md !!!

Discuții cu studenții Centrului de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo”, în cadrul Săptămânii Internaționale de prevenire a intoxicațiilor cu plumb

În cadrul Săptămânii Internaționale de prevenire a intoxicațiilor cu plumb, continuă procesul de comunicare și sensibilizare a elevilor, studenților şi profesorilor privind pericolul plumbului, prezent în mediul de viață, în vopsele, jucării, mărfuri de diferite tipuri, medicamente și consecințele acestuia asupra stării de sănătate a populației.

Informarea, comunicarea și educarea factorului uman prezintă avantaje și beneficii în conștientizarea populației despre utilizarea și alegerea corectă a vopselelor și reducerea cazurilor de intoxicații cu plumb. La 23 octombrie, 2019, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (Eugen Arama și Kristina Stîncă) au organizat ore deschise cu studenții, profesorii Centrului de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo” cu prezentarea diverselor subiecte în domeniul impactului plumbului asupra sănătății, mai cu seamă a copiilor, căile de pătrundere în organismul uman, sursele și căile de eliminare a plumbului, măsurile de prevenire a intoxicațiilor cu plumb.

De asemenea, pentru informare continuă, participanții au primit ghiduri informative, pliante privind riscul plumbului pentru sănătate și măsurile de prevenire a intoxicațiilor.

Ca rezultat al discuțiilor, studenții au subliniat necesitatea și importanța desfășurării unor astfel de campanii de informare, educare și sensibilizare a publicului, în special a copiilor, pentru a încuraja cetăţenii să nu fie indiferenți față de ceea ce utilizează și unde aplică.

Serviciul informare și comunicare cu mass-media 022 574-580

  • În perioada 01.01 – 21.01.2020, a fost înregistrat un caz suspect la rujeolă, în mun. Chișinău, la o persoană cu vârsta de 22 ani. Cazul se află în proces de investigare. Pe parcursul anului 2019, au fost înregistrate 90 de cazuri confirmate de rujeolă, iar în anul 2018 – 340 cazuri de rujeolă. VACCINUL ÎMPOTRIVA  RUJEOLEI  PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!

© 2020 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.