Conferința Regională: „Colaborarea structurilor spitalului cu structura de management al calității în scopul asigurării și îmbunătățirii calității serviciilor de sănătate și siguranței pacientului”

Colaboratori ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în componența echipei formate din reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și directori de spitale, la invitația colegilor din România, au participat la lucrările Conferinței Regionale cu genericul: „Colaborarea structurilor spitalului cu structura de management al calității în scopul asigurării și îmbunătățirii calității serviciilor de sănătate și siguranței pacientului”. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate și Asociația Evaluatorilor de Servicii Medicale din România, la Iași.

În cadrul Conferinței au fost abordate mai multe subiecte ce vin în întâmpinarea necesităților practice ale profesioniștilor din instituțiile medico-sanitare, prin transferul de bune practici în implementarea sistemului de management al calităţii, inclusiv organizarea proceselor în vederea acordării serviciilor de sănătate calitative într-un mediu sigur:

 • Creșterea siguranței și a satisfacției pacienților;
 • Scăderea riscului infecțios pentru pacienți, aparținători, angajați;
 • Scăderea riscul infecțios al mediului de îngrijire (lenjerie, alimente, cazare, ambient);
 • Creșterea credibilității unității sanitare și a încrederii în serviciile medicale oferite de către aceasta;
 • Creșterea calității și siguranței activității medicale;
 • Creșterea încrederii personalului din unitățile sanitare, contribuind la motivarea acestuia și la formarea culturii organizaționale;
 • Creșterea eficacității și eficienței serviciilor medicale;
 • Studierea evenimentele adverse ca un proces de învățare din erori;
 • Creșterea satisfacției angajaților;
 • Gestionarea riscurilor generate de mediul intern a unităților sanitare publice și private.
 • Creșterea predictibilității activităților unităților sanitare publice și private.

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

 • În perioada 01.01– 16.12.2019, au fost înregistrate 90 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 23 au fost de import. Din numărul total de cazuri de rujeolă, 40 au fost înregistrate în perioada 01.06-30.07.2019. Au fost confirmate alte 2 cazuri de rujeolă înregistrate la copiii contacți cu cazul recent confirmat din Chișinău. Alte 2 cazuri suspecte la rujeola au fost înregistrate în Chișinău, la o persoană, în vârstă de 32 ani şi respectiv, la un copil cu vârsta de 1 an, nevaccinat. Cazurile se află în proces de investigare. Teritoriile afectate de rujeolă de la 01 ianuarie 2019 până în prezent: Chișinău–58 cazuri, Drochia–18 cazuri, Ocnița–6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni–2 cazuri, Edineț–1 caz, Stefan Vodă–1 caz, Glodeni – 1 caz și Dondușeni – 1 caz. Pe parcursul anului 2018 au fost înregistrate 340 de cazuri confirmate de rujeolă.  VACCINUL ÎMPOTRIVA  RUJEOLEI  PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!

© 2019 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.