Play
Slider
LISTA STATELOR pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea persoanelor pe teritoriul R.Moldova, în situația stării de urgență de sănătate publică prin COVID-19:  https://ansp.md/index.php/coronavirusul-de-tip-nou-covid-19/ Pentru informaţii privind noul coronavirus, apelaţi LINIA VERDE a ANSP: 0 800 12300

Privind situația epidemiologică prin gripă, infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și infecții respiratorii acute severe (SARI), spt.50/2016 (12.12.16-18.12.16)

Conform datelor Flu News Europe, activitatea gripală în săptămâna 49/2016 este la nivel scăzut cu o creștere în 9 țări (Armenia, Austria, Finlanda, Franța, Muntenegru, Olanda, Portugalia, Irlanda și Ucraina) care au raportat o activitate gripală de nivel mediu și Georgia care a raportat o activitate gripală de tip înalt. În Romania, activitatea gripală este la nivel scăzut. Majoritatea virusurilor detectate sunt de tipul A(H3N2).

Situația epidemiologică prin gripă, IACRS și SARI în Republica Moldova este sub supraveghere epidemiologică și monitorizare continuă.

Conform datelor parvenite din teritoriile administrative în săptămâna 50 (12.12.16-18.12.16), morbiditatea prin IACRS este de intensitate medie și a constituit 331,2 o/oooo.

În săptămâna 50/2016 (12.12.16-18.12.16) în laboratorul Infecții Virale, din cadrul Centrului Național de Sănătate au fost investigate 27 probe la prezența virusurilor gripale prin metoda molecular biologică de la 27 bolnavi cu gripă, IACRS și SARI, cu confirmarea virusului gripal A(H3N2) la 17 persoane.

Din data de 15.12.2016, în republică se realizează campania de vaccinare a contingentelor profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire la gripă cu vaccinul antigripal donat de ,,The Task Force for Global Health”. Vaccinul este disponibil în instituțiile medico-sanitare la locul de trai. În unele teritorii, ponderea utilizării lotului de vaccin recepționat variază între 25 până la 42% (Anenii Noi 25%, Cahul 26%, Ungheni 31%, Soroca 33,7%, Strășeni 41,5%, mun. Chișinău 41%).

Beneficiile vaccinării împotriva gripei constau în reducerea riscului apariţiei formelor severe de boală și reducerea numărului îmbolnăvirilor, vizitelor la medici, pierderilor zilelor de muncă sau de studii, precum și prevenirea spitalizării şi a deceselor cauzate de gripă.

Pentru evitarea îmbolnăvirilor, depistarea precoce, izolarea timpurie și tratamentul bolnavilor se impune conştientizarea faptului că, pentru prevenirea răspândirii gripei sezoniere, IACRS şi SARI, trebuie să fie asigurată respectarea regulilor de conduită şi măsurilor de protecţie individuală şi colectivă recomandate anterior.

Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice continuă supravegherea epidemiologică și monitorizarea situației prin gripă, IACRS și SARI și măsurile de sănătate publică precum și a procesului de vaccinare.

Serviciul de presă și relații cu publicul
022574700,

Pentru mai multe detalii,
apelați la tel.:022725274, 022737322.