Play
Play
Slider
LISTA STATELOR pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea persoanelor pe teritoriul R.Moldova, în situația stării de urgență de sănătate publică prin COVID-19:  https://ansp.md/index.php/coronavirusul-de-tip-nou-covid-19/ Pentru informaţii privind noul coronavirus, apelaţi LINIA VERDE a ANSP: 0 800 12300

ATENŢIE! Pepenele verde şi cel galben pot provoca intoxicaţii!

Perioada de vară se caracterizează prin apariţia pe piaţa autohtonă a unei game variate de fructe şi legume, printre care pepenele verde şi cel galben, produse care, pe lângă sursa de vitamine şi efecte benefice asupra organismului uman, ascund și un pericol pentru sănătate. Astfel, pentru a obţine o recoltă cât mai timpurie, unii agricultori folosesc abuziv fertilizanți (îngrăşăminte) şi produse de uz fitosanitar (pesticide), ceea ce se soldează cu obţinerea unui produs cu o cantitate sporită de nitraţi și pesticide care poate cauza intoxicaţii acute de etiologie chimică, îndeosebi la copii. Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică atenționează populaţia despre potențialele pericole ale acestor produse şi recomandă, în primul rând, abţinerea de la consumul pepenilor verzi şi galbeni timpurii sau în perioade necaracteristice acestora. Aşadar, trebuie de înarmat cu răbdare şi de așteptat sezonul acestor produse, perioadă în care pepenii de pe piaţa autohtonă devin mai siguri din punct de vedere al inofensivităţii pentru sănătatea umană. Totodată, dacă aţi decis să achiziţionaţi un pepene, este foarte important ca să fie procurat din locuri autorizate şi să fie ales corect. Astfel venim cu  următoarele recomandări în selectarea unui pepene calitativ:

legume

  • Verificaţi bine aspectul exterior, acesta trebuie să fie neted, uniform, coaja fără deformări, fisuri sau urme de lovituri, iar pata din partea opusă a codiţei să nu fie prea mare, de culoare galbenă, dar nu verde sau albă, fapt ce indică că a fost cules înainte de termen.
  • Verificaţi greutatea, aceasta trebuie să corespundă mărimii fructului, la fel se recomandă de ales pepenii cu o greutate medie, evitând alegerea pepenilor extrem de mari care ar putea avea o cantitate mai mare de nitraţi.
  • Foarte important este şi aspectul interior al unui pepene verde sau galben, astfel acesta trebuie să aibă o culoare uniformă, fără dungi albe, miezul să nu fie moale ceea ce ar indica că nu este proaspăt.
  • Procurarea fructelor şi legumelor se va efectua numai din locuri autorizate cu prezentarea actelor care atestă calitatea şi inofensivitatea lor (rapoartelor, buletinelor de încercări şi a certificatelor de inofensivitate) la loturile comercializate.
  • Nu se recomandă tăierea pepenilor şi nici cumpărarea din preajma traseelor auto, deoarece pepenii verzi şi galbeni au capacitatea de a acumula toxine și metale grele din gazele de eşapament ale automobilelor.

Pepenii verzi şi galbeni care se vând  timpuriu pot fi “pompaţi” cu nitrați, care se acumulează în organismul uman şi pot provoca: insuficiența de oxigen, intoxicație, tulburarea gastrointestinală etc.

Simptomele unei intoxicaţii acute apar de obicei în decurs de câteva ore de la consumul alimentului şi includ dureri în regiunea abdomenului, diaree, greață, vomă, deshidratare și slăbiciune generală. Dacă constataţi careva dintre aceste simptome se recomandă adresarea la medic, fără a apela la automedicaţie, iar în cazul unei suspiciuni de neconformitate a calităţii produsului, adresaţi-vă la subdiviziunea teritorială a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580