Ateliere de instruire privind realizarea studiului național de prevalență de moment a infecțiilor asociate asistenței medicale și consumul antimicrobienelor în spitale

La 12 noiembrie 2019, sub egida Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, au startat lucrările ale 4 ateliere de instruire privind realizarea studiului național de prevalență de moment a infecțiilor asociate asistenței medicale și consumul antimicrobienelor în spitale (PPS) în 2019.

Atelierele sunt destinate specialiștilor în controlul infecțiilor și farmaciștilor din spitalele publice, private și departamentale și medicilor epidemiologi din Centrele de Sănătate Publică ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Scopul acestor ateliere de instruire este fortificarea capacităților naționale în domeniul supravegherii epidemiologice a infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM) și rezistenței antimicrobiene (RAM), care se efectuează în cadrul sistemului național de supraveghere epidemiologică și control al bolilor transmisibile și evenimentelor de sănătate.

Participanții la instruire vor fi familiarizați cu rezultatele primului PPS efectuat în 2018, vor actualiza cunoștințele în aplicarea metodologiei PPS, vor efectua studii ce caz și învăța din lacunele în colectarea, analiza și interpretarea datelor în cadrul primului PPS național.

Primul studiu național de prevalență de moment a infecțiilor asociate asistenței medicale și consumul antimicrobienelor a fost efectuat în 67 spitale publice și private, 546 secții și a inclus un eșantion de 10594 pacienți. Rezultatele primului studiu național de prevalență de moment a IAAM și consumul antimicrobienelor (AM) în spitalele din Republica Moldova au demonstrat o prevalență IAAM de 1,6% și a consumului de AM – 42,7%.

În cadrul atelierului vor fi trasați următorii pași în realizarea PPS în 2019. Dovezile generate în cadrul PPS vor fi utilizate pentru elaborarea și implementarea politicilor, protocoalelor, planurilor de acțiuni în prevenirea și controlul IAAM și RAM la nivel național și instituțional pentru asigurarea siguranței pacienților și sporirii calității actului medical, iar efectuarea periodică va facilita evaluarea măsurilor întreprinse.

Atelierele se vor desfășura în perioadele: 12-13 noiembrie; 14-15 noiembrie; 26-27 noiembrie și 28-29 noiembrie 2019 în cadrul Global Health Preparedness Program.

 

  • În perioada 01.01– 16.12.2019, au fost înregistrate 90 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 23 au fost de import. Din numărul total de cazuri de rujeolă, 40 au fost înregistrate în perioada 01.06-30.07.2019. Au fost confirmate alte 2 cazuri de rujeolă înregistrate la copiii contacți cu cazul recent confirmat din Chișinău. Alte 2 cazuri suspecte la rujeola au fost înregistrate în Chișinău, la o persoană, în vârstă de 32 ani şi respectiv, la un copil cu vârsta de 1 an, nevaccinat. Cazurile se află în proces de investigare. Teritoriile afectate de rujeolă de la 01 ianuarie 2019 până în prezent: Chișinău–58 cazuri, Drochia–18 cazuri, Ocnița–6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni–2 cazuri, Edineț–1 caz, Stefan Vodă–1 caz, Glodeni – 1 caz și Dondușeni – 1 caz. Pe parcursul anului 2018 au fost înregistrate 340 de cazuri confirmate de rujeolă.  VACCINUL ÎMPOTRIVA  RUJEOLEI  PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!

© 2019 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.