Atelier de orientare pentru implementarea inițiativei europene de Școli care Promovează Sănătatea în Republica Moldova

La 1 noiembrie curent, în incinta Centrului Național de Resurse pentru serviciile de sănătate prietenoase tinerilor (CRNSSPT) ”Neovita” a avut loc primul atelier de orientare pentru școlile pilot privind implementarea inițiativei europene de Școli care Promovează Sănătatea.

La atelier au participat conducătorii instituțiilor preuniversitare selectate pentru pilotarea acestei inițiative din 22 de localități și șefii Centrelor de sănătate prietenoase tinerilor din 11 teritorii, care vor acorda suportul necesar pentru planificarea și implementarea acțiunilor la nivel de școală.

Evenimentul, susținut de către reprezentanța OMS în Republica Moldova, a fost organizat de către CRNSSPT și Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP), în colaborare cu MECC în contextul realizării planului de acțiuni comun al MSMPS și MECC privind implementarea în Republica Moldova a inițiativei europene de Școli care Promovează Sănătatea.

În cadrul seminarului, Natalia Silitrari, șef Direcție ANSP, a informat participanții despre 5 pași esențiali de urmat pentru a deveni o școală care promovează sănătatea  –  un instrument online elaborat  pentru suportul țărilor de către Rețeaua Europeană de Școli Sănătoase (engl: SHE). 

În cuvântul de salut, Valentin Crudu, șef direcție MECC și Larisa Boderscova, OMS Moldova, au evidențiat importanța abordării sănătății din perspectiva școlii ca un tot întreg. Școala este mediul ideal pentru promovarea alegerilor sănătoase, dat fiind faptul că permite vizarea unei comunităţi mai largi cum ar fi elevii, părinţii, familia, comunitate. Promovarea sănătății în școli poate fi descrisă ca „orice activitate întreprinsă pentru a îmbunătăți și/ sau proteja sănătatea tuturor celor din comunitatea școlară.

Ghidați de către dna Galina Leșco, șef CRNSSPT ”Neovita”, reprezentanții școlilor pilot s-au familiarizat cu aplicarea instrumentului de autoevaluare rapidă pentru prioritizarea domeniului de intervenție pentru a deveni o școală care promovează sănătatea.

De menționat că aceste şcoli implementează un plan structurat și sistematic pentru sănătatea și bunăstarea tuturor elevilor și al corpului didactic și non-didactic din instituție.

SHE (engl. School for Health in Europe) este o rețea de promovare a sănătății pentru specialiștii din instituțiile de educație din 33 de țări din Europa și Asia Centrală și își propune să sprijine țările în dezvoltarea și implementarea inițiativei de Școli care promovează sănătatea pentru sănătatea și bunăstarea generației în creștere.

Activitățile rețelei sunt sprijinite de către Oficiul Regional OMS pentru Europa și Comisia Europeană.

”Toate școlile din regiunea europeană tind să fie un mediu ce promovează sănătatea și bunăstarea”. (Declarația de la Paris, Comitetul Regional al OMS 2017)

  • În perioada 01.01– 16.12.2019, au fost înregistrate 90 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 23 au fost de import. Din numărul total de cazuri de rujeolă, 40 au fost înregistrate în perioada 01.06-30.07.2019. Au fost confirmate alte 2 cazuri de rujeolă înregistrate la copiii contacți cu cazul recent confirmat din Chișinău. Alte 2 cazuri suspecte la rujeola au fost înregistrate în Chișinău, la o persoană, în vârstă de 32 ani şi respectiv, la un copil cu vârsta de 1 an, nevaccinat. Cazurile se află în proces de investigare. Teritoriile afectate de rujeolă de la 01 ianuarie 2019 până în prezent: Chișinău–58 cazuri, Drochia–18 cazuri, Ocnița–6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni–2 cazuri, Edineț–1 caz, Stefan Vodă–1 caz, Glodeni – 1 caz și Dondușeni – 1 caz. Pe parcursul anului 2018 au fost înregistrate 340 de cazuri confirmate de rujeolă.  VACCINUL ÎMPOTRIVA  RUJEOLEI  PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!

© 2019 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.