Atelier de lucru privind fortificarea cunoștințelor și abilităților în prevenirea și controlul infecțiilor, desfăşurat la CSP Edineţ

Specialiștii Direcției prevenirea și controlul bolilor transmisibile din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au familiarizat angajații ai 4 instituții cu îngrijire pe termen lung (IÎTL) și specialiștii Centrului de Sănătate Publică din raionul Edineț și teritoriile aferente cu măsurile de prevenire și control al infecțiilor în IÎTL, inclusiv rezidențiale (cu dizabilități mintale și fizice), în cadrul unui atelier. Evenimentul a fost organizat la 26 noiembrie 2019, în incinta Centrului de Sănătate Publică Edineț.

Personalul din IÎTL (medici, asistenți medicali, îngrijitori/infirmieri, alt personal auxiliar) și specialiști (medici epidemiologi și asistenți ai medicului epidemiolog) din Centrul de Sănătate Publică din raionul Edineț și teritoriile aferente prin intermediul prezentărilor, studiilor de caz și exercițiilor practice și-au fortificat cunoștințele și abilitățile în prevenirea și controlul infecțiilor, în special la capitolul igiena mâinilor. Au fost abordate cele cinci componente cheie ale Strategiei multimodale a Organizației Mondiale a Sănătății de îmbunătăție a igienei mâinilor și cele 4 momente importante pentru igiena mâinilor în IÎTL. Exercițiile practice au fost axate pe tehnica de spălare și dezinfecție a mâinilor.

De asemenea, au fost prezentate rezultatele pilotării metodologiei de evaluare a măsurilor de control al infecțiilor (în baza estimării prevalenței de moment a infecțiilor asociate asistenței medicale și consumul antimicrobienelor) în instituțiile cu îngrijire pe termen lung din Republica Moldova efectuată în august 2019 în 4 IÎTL pe un eșantion de 636 de beneficiari.

Conducătorii IÎTL ai căror angajați au fost instruiți, de comun cu Centrul de Sănătate Publică Edineț, urmează să organizeze instruiri în lanț privind măsurile de prevenire și control al infecțiilor pentru personalul medical și de îngrijire a beneficiarilor la nivel local/instituțional.

Atelierul s-a desfășurat sub egida Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății.

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

  • În perioada 01.01– 05.12.2019, au fost înregistrate 88 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 23 au fost de import. Din numărul total de cazuri de rujeolă, 40 au fost înregistrate în perioada 01.06-30.07.2019. Din 3 cazuri suspecte la rujeolă, înregistrate recent, la copii (Chișinău – 2 și Briceni – 1) a fost confirmat cazul din Briceni, cele 2 cazuri din Chișinău au fost infirmate. Teritoriile afectate de rujeolă de la 01 ianuarie 2019 până în prezent: Chișinău–56 cazuri, Drochia–18 cazuri, Ocnița–6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni–2 caz, Edineț–1 caz, Ştefan Vodă–1 caz, Glodeni – 1 caz și Dondușeni – 1 caz. Pe parcursul anului 2018, au fost înregistrate 340 de cazuri confirmate de rujeolă. VACCINUL ÎMPOTRIVA  RUJEOLEI  PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!  

© 2019 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.