Atenție, serverul poștal a fost portat pe adresa @ansp.gov.md(exemplu: a fost office@ansp.md -acum office@ansp.gov.md), în curînd va migra și pagina web pe adresa ansp.gov.md !!!

Atelier de lucru cu tema „Inteligența Epidemică din Surse de Informație Deschise”

În perioada 02-04 decembrie 2019, specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, de comun cu specialiștii Inspectoratului Național pentru Situații de Urgență și cei ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, au participat la lucrările atelierului de lucru cu tema “Inteligența Epidemică din Surse de Informație Deschise” (Epidemic Inteligence from Open Sources – EIOS).

În cadrul Atelierului, de către experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) (Silviu Ciobanu și Lauren MacDonald) a fost demonstrat instrumentul electronic de căutare a informațiilor din sursele deschise (sursele mass-media). Au fost prezentate modalitățile de căutare a informațiilor, aplicarea filtrelor și selectarea materialelor informative relevante.

În același timp, specialiștii care au participat la atelier au avut posibilitatea de a testa în regim real posibilitățile sistemului, de comun cu Experții OMS.

Au fost discutată posibilitatea utilizării sistemului ulterior, de către specialiștii participanți la atelier a sistemului și au fost discutate propunerile apărute pentru îmbunătățirea sistemului, precum și posibilităţi pentru a-l face mai practic.

Participanții la atelierul dat s-au arătat foarte impresionați de posibilitățile oferite de platformă și s-au arătat deschiși pentru a continua utilizarea acestuia în lucrul de zi cu zi.

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

  • În perioada 01.01 – 21.01.2020, a fost înregistrat un caz suspect la rujeolă, în mun. Chișinău, la o persoană cu vârsta de 22 ani. Cazul se află în proces de investigare. Pe parcursul anului 2019, au fost înregistrate 90 de cazuri confirmate de rujeolă, iar în anul 2018 – 340 cazuri de rujeolă. VACCINUL ÎMPOTRIVA  RUJEOLEI  PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!

© 2020 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.