Play
Play
Slider

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică anunţă despre existenţa unui focar multiplu cu suspecţie la rujeolă

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunţă despre existenţa unui focar multiplu cu suspecţie la rujeolă, cu implicarea a 20 de copii. Dintre aceştia doar 3 au beneficiat de câte o singură doză de vaccin cu component rujeolic, ceea ce este insuficient pentru a proteja de această infecţie.

Copiii se presupune că au contractat boala în timp ce s-au aflat într-o tabără de vară din localitatea Morenii Noi, raionul Ungheni, care activa în lipsa coordonărilor cu autoritățile competente. Persoana care se suspectează a fi sursa infecţiei este din satul Cazaclia şi a venit în tabără, deja cu semne clinice de rujeolă, după ce s-a aflat timp de o săptămână în Bolgrad, regiunea Odessa, unde a contactat cu persoane bolnave de rujeolă. Astfel, una dintre cauzele apariţiei acestui focar este admiterea copiilor cu semne evidente de boală într-o colectivitate.

Persoanele suspecte de rujeolă care s-au aflat în tabără sunt originare din raionul Ciadîr-Lunga, inclusiv 8 din localitatea Beșghioz, câte 4 din satele Copciac și Cazaclia; alt caz a fost înregistrat în raionul Vulcăneşti şi încă 3 – în raionul Ungheni.

Toți copiii au manifestat următoarele simptome: febră 38-39 0C, conjunctivită, rinoree, tusă uscată și erupții maculo-papuloase cutanate, la început pe față, apoi pe gât. La moment, copiii se află sub supravegherea medicului infecționist și primesc tratamentul corespunzător.

Cauza principală a refuzului la vaccinare a copiilor de către părinţi este motivul apartenenței la o confesiune religioasă.

ANSP atenționează că acest caz este o dovadă în plus a faptului că rujeola rămâne în continuare o infecție cu grad înalt de contagiozitate și unica măsură sigură de protecție este vaccinarea profilactică conform Calendarului național de imunizare. Iar apartenenţa la o confesiune religioasă, naţionalitate, sau curent politic nu ne protejează de a contracta această boală contagioasă.

vaccin

Rețineți! Unica şi cea mai eficientă metodă de prevenţie a acestei boli infecţioase este vaccinarea!

 

 

 

 

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580