Play
Play
Slider
AI GRIJĂ! OPREŞTE RĂSPÂNDIREA COVID-19 !!! Pentru informaţii privind noul coronavirus, apelaţi LINIA VERDE a ANSP: 0 800 12300

85 de persoane care suferă de diabet zaharat ori sunt în grupul de risc de a-l face învață cum să ducă un mod de viață deosebit

85 de persoane din localitățile Edineț şi Briceni, care suferă de diabet zaharat ori sunt în grupul de risc de a face diabet zaharat de tip 2, și-au îmbunătățit cunoștințele despre modul în care pot preveni boala și complicațiile ei în cadrul seminarului „Diabetul zaharat – un mod deosebit de viață”. Seminarul a fost susținut de Rodica Galearschi, doctor endocrinolog, pe 11 februarie 2020.

Oamenii din cele două localități-țintă ale Proiectului și-au evaluat riscul comportamental pentru apariția diabetului zaharat de tip 2. Ei și-au făcut testarea gratuită a nivelului glucozei în sânge (n.r. glucometrie), fiind ghidați de doctor endocrinolog.

Majoritatea dintre aceștia pentru prima dată au aflat despre factorii și cauzele dezvoltării diabetului zaharat, metodele de diagnosticare, monitorizare a diabetului zaharat, cum este alimentarea corectă pentru menținerea unui nivel normal al glucozei în sânge.

Participanții au beneficiat de suport informațional pentru a-și îmbunătăți comportamentele zi de zi pentru sănătate și de a-și reducere riscurile de apariție și dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2. Ei au beneficiat de informații despre cum să adopte modul de viață adaptat simptomelor bolii cu scop de a preveni complicațiile, prin depistarea, conștientizarea și schimbarea compartimentelor de risc.  

Unii participanți care au avut nevoie de recomandări personalizate le-au primit și au fost redirecționați către medicul de familie.

Menţionăm că stresul, consumul de alcool și tutun, alimentația nesănătoasă și sedentarismul sunt printre cauzele principale de apariție a bolilor netransmisibile, precum: diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, cancerul, obezitatea, bolile de plămâni, etc.

Potrivit datelor statistice, fiecare a treia persoană din o sută, cu vârsta cuprinsă între 30 și 70 de ani, poate să moară înainte de vreme din cauza bolilor cronice. Statisticile arată că bărbații au un risc aproape de 3 ori mai mare de a se îmbolnăvi de aceste boli netransmisibile ca femeile.

Evenimentul face parte din șirul de seminare tematice organizate de Proiectul „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” în cadrul activităților de promovare a sănătății la nivel comunitar. Acestea sunt realizate în colaborare cu ANSP, în scopul consolidării capacităților în domeniul promovării sănătății privind  controlul bolilor netransmisibile și planificarea corectă a acțiunilor de promovare a sănătății.

Proiectul „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” este finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică. Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova în acest an împlinește 20 de ani de activitate. Elveția este cel mai mare donator bilateral de granturi în sectorul de Sănătate al Republicii Moldova.