Autoritățile din Republica Moldova își consolidează capacitățile de răspuns la amenințările transfrontaliere în domeniul sănătății publice

În perioada 13–14 mai 2025, reprezentanții autorităților din Republica Moldova responsabile în domeniul implementării Regulamentului Sanitar Internațional își consolidează capacitățile de răspuns la amenințările transfrontaliere în domeniul sănătății publice. Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), împreună cu reprezentanții Agenției Navale a Republicii Moldova, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Serviciului Vamal și experți din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) participă la atelierul de instruire cu tematica: „Fortificarea cunoștințelor întru coordonarea răspunsurilor la amenințările transfrontaliere prin prisma Regulamentului Sanitar Internațional (RSI 2005)”. Evenimentul are loc la Sectorul Poliției de Frontieră „Brânza”, Direcția regională Sud.
Atelierul este organizat în contextul fortificării capacităților de răspuns coordonat și prompt la riscurile sanitare de origine transfrontalieră, precum și consolidarea colaborării între autoritățile relevante la nivel național și internațional. Astfel, pe lângă sesiunile teoretice, participanții sunt implicați în exerciții practice de simulare a unui incident de sănătate publică de importanță internațională la punctele de trecere a frontierei, precum și în sesiuni demonstrative privind echiparea și dezechiparea corectă a echipamentului individual de protecție.
Atelierul este organizat cu suportul Biroului de țară al OMS, în cadrul Proiectului Fondului Pandemic “Îmbunătățirea pregătirii și a răspunsului la pandemii prin consolidarea infrastructurii, resurselor umane, a supravegherii și a sistemelor avansate de laborator în Republica Moldova”, inclusiv în scopul implementării Planului de acțiuni privind punerea în aplicare a RSI (2005) în Republica Moldova pentru anii 2023–2027, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 222/2023.
© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.
