A treia duminică din luna mai este dedicată comemorării persoanelor decedate de SIDA

Anual, în a treia duminică din luna mai este marcată Ziua mondială de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, fiind un moment pentru noi toți de a ne aminti de numeroasele vieți pierdute din cauza HIV/SIDA și, totodată, o oportunitate de a continua să mobilizăm comunitățile pentru solidaritate, empatie și toleranță față de persoanele ce trăiesc cu HIV.
Republica Moldova continuă să se confrunte cu provocări legate de HIV și SIDA. În prezent, 16 549 de persoane trăiesc cu HIV, inclusiv 880 de cazuri noi fiind în a.2024.
Majoritatea cazurilor sunt înregistrate la persoanele de vârsta 40 + ani, ceea ce semnifică o depistare tardivă a acestei infecții, în pofida faptului că serviciile de testare sunt accesibile, atât în sectorul non-guvernamental, cât și în instituțiile medico – sanitare publice, inclusiv prin clinicile mobile și în farmacii.
Tratamentul este disponibil și se acordă conform protocoalelor naționale, elaborate în baza ultimelor recomandări ale OMS și UNAIDS. În prezent beneficiază de tratament antiretroviral circa 8 974 persoane. Cu toate acestea, frica și stigmatizarea – rămân încă bariere majore, care împiedică multe persoane să se testeze sau să urmeze tratamentul necesar.
Datorită accesului îmbunătățit la servicii de tratament și îngrijire, numărul deceselor cauzate de SIDA a scăzut semnificativ – de la 338 decese, în anul 2020, la 241, anul 2024.
De Ziua mondială de comemorare a persoanelor decedate de SIDA prin organizarea și desfășurarea diferitor acțiuni de sensibilizare și mobilizare comunitară, ne propunem să schimbăm paradigma: de la pierdere – la viață, celebrând curajul persoanelor care au ales să se testeze și cei care au aflat că trăiesc cu HIV – au decis să urmeze tratamentul.
Vă invităm să participați la un eveniment public, sub formă de flashmob comunitar „În papucii lor”, care se va desfășura la 18 mai, începând cu ora 10:30, în parcul ”Valea Trandafirilor” din mun. Chișinău, pentru ai motiva pe oamenii să se testeze la HIV și pentru a promova empatia față de persoanele care trăiesc cu HIV, contribuind astfel, la reducerea stigmei și discriminării.
Evenimentul este organizat de Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, cu sprijinul UNAIDS Moldova. Prin acțiunea simbolică a unei promenade colective de 838 de metri, se va onora curajul celor aproximativ 838 de persoane care au aderat la tratament în anul 2024, evidențiind mesajul clar că persoanele cu SIDA care urmează tratamentul pot avea o viață obișnuită.
© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.
