Centrul de Încercări de Laborator al Direcției DLSP din cadrul ANSP acreditat conform cerințelor versiunii noi a standardului SM EN ISO/IEC 17025:2018

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului – 4 februarie 2019

Marcarea Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului este o iniţiativă a Uniunii Internaţionale pentru Controlul Cancerului, organizaţie neguvernamentală, care uneşte comunitatea în vederea reducerii poverii globale, promovării echităţii şi integrării controlului cancerului pe agenda mondială pentru sănătate şi dezvoltare.

În  anul 2019, de Ziua Mondială a Cancerului, începe desfășurarea campaniei de trei ani (până în a.2021), cu sloganul «Sunt și voi face». Acesta este un apel la acțiune, care încurajează angajamentul personal și este forța acțiunilor individuale luate acum pentru a influența viitorul.

Cele mai multe tipuri de cancer sunt rezultatul expunerii la o serie de factori de risc. Important este faptul că aproximativ o treime din totalul cazurilor de cancer poate fi prevenită prin reducerea factorilor de risc și promovarea unui mod de viață sănătos.

Principalii factori de risc modificabili, responsabili pentru creşterea riscului de dezvoltare a cancerului, sunt consumul de tutun, alimentația nesănătoasă și lipsa de activitate fizică, supraponderalitatea şi obezitatea, consumul nociv de alcool, care sunt determinaţi de stilul de viaţă.

Consumul de tutun este cel mai important factor de risc ce cauzează peste 20% din decesele de cancer la nivel mondial și aproximativ 70% din decese la nivel mondial de cancer pulmonar. În Republica Moldova, fumatul este unul din cele mai răspândite vicii, dăunătoare sănătăţii populaţiei, ocupând locul 2 ca importanță în lista factorilor de risc pentru bărbați și locul 5 pentru femei şi provoacă peste 10% din totalul de decese înregistrate prin boli netransmisibile.

Factorii de risc nutriţionali, precum consumul excesiv de grăsimi saturate şi grăsimi trans, zaharurile şi sarea, consumul redus de fructe şi legume; consumul nociv de alcool și inactivitatea fizică sunt responsabili de peste 30% din decesele provocate de cancer a sistemului digestiv, de sân și prostată.

 Recomandări generale pentru populație privind prevenirea cancerului:

 • Mențineți greutatea corporală în limite normale pe tot parcursul vieții.
 • Adoptați un mod de viață, care să includă activitate fizică cel puțin 30 de minute în fiecare zi.
 • Limitați consumul de alimente cu un conținut crescut de grăsimi sau conținut scăzut în fibre. Evitați băuturile îndulcite cu zahăr.
 • Consumați multe fructe, legume și cereale.
 • Limitați consumul de carne roșie și evitați carnea procesată.
 • Limitați consumul de băuturi alcoolice.
 • Limitați consumul de sare și alimente procesate cu sare.
 • Nu fumați! Evitați expunerea dvs. și a copiilor la fumul de țigări.
 • Evitați expunerea îndelungată la razele ultraviolete.
 • La locul de muncă, respectați instrucțiunile privind sănătatea și securitatea în muncă pentru a vă proteja de substanțele cancerigene.

Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

În perioada 01.01–22.08.2019, au fost înregistrate 70 cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 22 au fost cazuri de import.
În total, 40 de cazuri de rujeolă din numărul total au fost înregistrate în perioada 01.06-30.07.2019.
Cazul suspect la rujeolă înregistrat în r.Cantemir este negativ. Alte 3 cazuri suspecte la rujeolă au fost înregistrate în mun. Chișinău, la persoane nevaccinate, cu vârste cuprinse între 0 - 31 ani, care s-au aflat în contact cu persoane la care recent a fost confirmată rujeola. Cazurile se află în proces de investigare.

Teritoriile afectate de rujeolă de la 01 ianuarie 2019 până în prezent: Chișinău – 40 cazuri, Drochia – 18 cazuri, Ocnița – 6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni – 1 caz, Edineț – 1 caz, Ştefan Vodă – 1 caz și Glodeni - 1 caz.

Pe parcursul anului 2018 au fost înregistrate 340 cazuri confirmate de rujeolă.
Informația a fost actualizată la 22.08.2019

VACCINUL ÎMPOTRIVA RUJEOLEI PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!
 1. ro3

© 2019 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.