Centrul de Încercări de Laborator al Direcției DLSP din cadrul ANSP acreditat conform cerințelor versiunii noi a standardului SM EN ISO/IEC 17025:2018

Specialiştii ANSP instruiţi în cadrul campaniei “Corupţia dăunează grav sănătăţii”

DSC_0455

La 10 aprilie 2019, specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP), inclusiv şefii subdiviziunilor teritoriale ale ANSP, şefii adjuncţi ai subdiviziunilor teritoriale, precum şi personalul cu funcţii de control, au participat la o activitate de instruire anticorupţie, în contextul campaniei de informare şi sensibilizare, organizate de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) și Centrul Național Anticorupție (CNA).

La deschiderea evenimentului dl Boris Gîlca, secretar general de stat al MSMPS, a reiterat importanţa unui sistem medical integru, cu angajaţi responsabili şi dedicaţi profesiei, fiind vorba despre integritatea profesională, personală şi instituţională. De asemenea, a fost evidenţiat faptul că activităţile de instruire şi perfecţionare a cunoştinţelor în domeniul dat sunt necesare pentru prevenirea fenomenului corupţiei şi activitatea unui sistem integru.

DSC_0458Dl Ion Pruteanu, şef Direcţie educaţie anticorupţie a CNA, a informat participanţii despre măsurile de prevenire şi reducere a riscurilor de corupţie în cadrul instituţiilor medicale, despre consecinţele nefaste ale acestui fenoment. Angajaţii au fost îndemnaţi să dea dovadă de un comportament integru şi onest în activitatea profesională. Au fost oferite informaţii utile privind modul de raportare a cazurilor de corupţie, fiind oferite răspunsuri la întrebările celor prezenţi în sală.

Directorul interimar al ANSP, dl Iurie Pînzaru, a reiterat importanţa desfăşurării acestui eveniment, menţionând necesitatea păstrării integrităţii în rândul specialiştilor ANSP, pentru ca sistemul de sănătate publică să aibă o imagine favorabilă, iar încrederea populaţiei faţă de sistemul de sănătate să crească.

DSC_0451Campania cu titlul “Corupţia dăunează grav sănătăţii” are drept scop prevenirea și combaterea corupției, fortificarea integrității sistemului de sănătate și consolidarea drepturilor fundamentale ale omului în sistemul de sănătate. În acest sens, MSMPS și CNA au semnat un acord de colaborare, potrivit căruia instruirile anticorupţie vor fi organizate zilnic pe parcursul a trei luni (aprilie-iunie).

Menționăm că, MSMPS a elaborat și aprobat Planul sectorial de acțiuni anticorupție în domeniul sănătății și asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anii 2018-2020.  Obiectivul Planului este îmbunătăţirea accesului populaţiei Republicii Moldova la servicii de sănătate calitative, eficientizarea utilizării resurselor financiare publice, prin asigurarea unui proces decizional transparent, receptiv, riguros, incluziv şi participativ în cadrul autorităţilor şi instituţiilor din sistemul sănătăţii.

 

DSC_0447DSC_0438DSC_0462DSC_0435

 

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

În perioada 01.01–15.07.2019, au fost înregistrate 59 cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 20 au fost cazuri de import.
În total, 34 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în perioada 01.06-12.07.2019.
Un alt caz suspect la rujeolă a fost înregistrat în mun. Chișinău, la o adolescentă. Cazul se află în proces de investigare.

Teritoriile afectate de rujeolă de la 01 ianuarie 2019 până în prezent: Chișinău–29 cazuri, Drochia–18 cazuri, Ocnița–6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni–1 caz, Edineț–1 caz, Ştefan Vodă–1 caz și Glodeni-1 caz.

În anul 2018, au fost înregistrate 340 cazuri confirmate de rujeolă.
Informația a fost actualizată la 15.07.2019

VACCINUL ÎMPOTRIVA RUJEOLEI PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!
  1. ro3

© 2019 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.