Centrul de Încercări de Laborator al Direcției DLSP din cadrul ANSP acreditat conform cerințelor versiunii noi a standardului SM EN ISO/IEC 17025:2018

Comisia pentru Situații Excepționale a MSMPS a examinat situația epidemiologică prin gripă și rujeolă din țară

La 13 februarie curent, a avut loc şedinţa Comisiei pentru Situații Excepționale a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), cu participarea specialiştilor Agenției Naţionale pentru Sănătate Publică și a conducătorilor instituțiilor medico-sanitare republicane şi municipale.

Membrii Comisiei au examinat situaţia epidemiologică prin gripă, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), infecţii respiratorii acute severe (SARI), precum şi măsurile de control şi răspuns pentru sezonul 2018-2019.

Secretarul general de stat, Boris Gîlca, a declarat că nivelul îmbolnăvirilor prin gripă, IACRS și SARI, precum și depășirea pragului epidemic, impune stabilirea unui regim de alertă sporită în activitatea instituțiilor medico-sanitare și monitorizarea permanentă a numărului îmbolnăvirilor, pentru reducerea riscului de infectare și răspândire a acestor infecții.

În acest sens, activitatea instituţiilor medico-sanitare se desfășoară în regim intens, cu acordarea asistenţei medicale, prioritar la domiciliu, cu spitalizarea şi tratamentul în condiţii de staţionar a bolnavilor cu gripă, IACRS şi SARI cu evoluţie severă, conform protocoalelor clinice naționale. Instituțiile medico-sanitare sunt asigurate cu medicamente, inclusiv preparate antivirale, consumabile și alte echipamente necesare îngrijirii medicale.

De asemenea, Comisia a examinat situația epidemiologică prin rujeolă din țară. Astfel, analizând dinamica în descreștere a îmbolnăvirilor de rujeolă înregistrate și anume 4 cazuri în luna decembrie 2018, 2 cazuri în luna ianuarie 2019 și 1 caz confirmat și unul în investigare în luna februarie, precum și datorită creșterii nivelului acoperirii vaccinale pe țară, care este de 95%, Comisia a stabilit anularea Codului galben pentru rujeolă la nivel național și trecerea la supravegherea acestei infecții în regim de rutină, cu condiția menținerii nivelului de vaccinare pe țară.

Menționăm că, după trei ani de lipsă a cazurilor de rujeolă (2015-2017), în anul 2018 în Republica Moldova au fost înregistrate 340 cazuri de rujeolă. De rujeolă au fost afectate 15 din 44 teritorii administrative ale țării, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în raioanele Ceadâr Lunga – 164, raioanele Vulcănești și Soroca – câte 35, Drochia – 21, Ungheni – 20, mun. Chișinău – 19. În anul 2018 – 15 cazuri au fost de import din țările vecine România și Ucraina.

În perioada 01.01–22.08.2019, au fost înregistrate 70 cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 22 au fost cazuri de import.
În total, 40 de cazuri de rujeolă din numărul total au fost înregistrate în perioada 01.06-30.07.2019.
Cazul suspect la rujeolă înregistrat în r.Cantemir este negativ. Alte 3 cazuri suspecte la rujeolă au fost înregistrate în mun. Chișinău, la persoane nevaccinate, cu vârste cuprinse între 0 - 31 ani, care s-au aflat în contact cu persoane la care recent a fost confirmată rujeola. Cazurile se află în proces de investigare.

Teritoriile afectate de rujeolă de la 01 ianuarie 2019 până în prezent: Chișinău – 40 cazuri, Drochia – 18 cazuri, Ocnița – 6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni – 1 caz, Edineț – 1 caz, Ştefan Vodă – 1 caz și Glodeni - 1 caz.

Pe parcursul anului 2018 au fost înregistrate 340 cazuri confirmate de rujeolă.
Informația a fost actualizată la 22.08.2019

VACCINUL ÎMPOTRIVA RUJEOLEI PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!
  1. ro3

© 2019 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.