Centrul de Încercări de Laborator al Direcției DLSP din cadrul ANSP acreditat conform cerințelor versiunii noi a standardului SM EN ISO/IEC 17025:2018

Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin, în perioada 27 ianuarie – 02 februarie 2019

 • Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la femei cu un număr estimat de 570.000 de cazuri noi în 2018, reprezentând 6,6% din totalul cazurilor de cancer la femei.
 • Aproximativ 90% dintre decesele cauzate de cancerul de col uterin au avut loc în țările cu venituri mici și medii.
 • În Republica Moldova în fiecare zi o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin; iar la fiecare trei zile o femeie moare din cauza acestei maladii.
 • Aproximativ 4000 de femei trăiesc acum cu acest diagnostic.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă o abordare cuprinzătoare a prevenirii și controlului cancerului de col uterin. Setul recomandat de acțiuni prevede intervenții pe toată durata vieții, incluzând componente din educația comunitară, mobilizarea socială, vaccinarea, screening-ul, tratamentul și îngrijirea paliativă.

Screening pentru cancerul de col uterin

Screening-ul cancerului de col uterin este testarea pentru pre-cancer și cancer în rândul femeilor care nu au niciun simptom și se simt perfect sănătoase. Atunci când screening-ul detectează leziuni pre-canceroase, acestea pot fi tratate și cancerul ușor de evitat. Screening-ul poate detecta cancerul într-un stadiu incipient și tratamentul are un mare potențial de vindecare.

Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi cel mai eficient prevenit prin screening. Programele bine organizate de screening pentru cancerul de col uterin pot preveni până la 80% din cazurile de cancer de col uterin.

Vaccinarea împotriva Virusului Papilloma Uman (HPV) este extrem de eficientă dacă este efectuată în perioada adolescenţei şi poate reduce rata dezvoltării cancerului de col uterin pe viitor. Vaccinarea reduce riscul de apariție a cancerului de col uterin, dar nu elimină necesitatea efectuării screening-ului. Împreună, screening-ul și vaccinarea reprezintă cea mai eficientă protecție împotriva cancerului de col uterin.

Riscul de cancer de col uterin poate fi redus prin vaccinarea împotriva virusului papiloma uman (HPV) de tipul 16 și 18.

Potrivit rezultatelor unui Studiu național efectuat recent pentru evaluarea cunoștințelor, atitudinilor și practicilor privind cancerul de col uterin în Republica Moldova (2018):

 • Doar jumătate dintre femeile cu vârsta de 25-61 de ani cunosc despre existența testului citologic drept metodă de prevenire a cancerului uterin;
 • Doar 1/4 dintre femeile cu vârsta de 25-61 de ani cunosc despre posibilitatea realizării testului de screening cervical în Republica Moldova;
 • Doar jumătate dintre femeile care știu despre testul citologic cunosc că acesta poate fi realizat gratuit, prin adresarea la medicul de familie;
 • Mai mult de jumătate dintre femeile cu vârsta eligibilă pentru screening cervical declară că nu au efectuat niciodată testul citologic;
 • 40% dintre femeile cu vârsta de 25-61 de ani cunosc despre vaccinul anti-HPV;
 • 23% dintre femeile care au fiice de aproximativ 10 ani le-au vaccinat împotriva HPV.

 

Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

În perioada 01.01–22.08.2019, au fost înregistrate 70 cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 22 au fost cazuri de import.
În total, 40 de cazuri de rujeolă din numărul total au fost înregistrate în perioada 01.06-30.07.2019.
Cazul suspect la rujeolă înregistrat în r.Cantemir este negativ. Alte 3 cazuri suspecte la rujeolă au fost înregistrate în mun. Chișinău, la persoane nevaccinate, cu vârste cuprinse între 0 - 31 ani, care s-au aflat în contact cu persoane la care recent a fost confirmată rujeola. Cazurile se află în proces de investigare.

Teritoriile afectate de rujeolă de la 01 ianuarie 2019 până în prezent: Chișinău – 40 cazuri, Drochia – 18 cazuri, Ocnița – 6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni – 1 caz, Edineț – 1 caz, Ştefan Vodă – 1 caz și Glodeni - 1 caz.

Pe parcursul anului 2018 au fost înregistrate 340 cazuri confirmate de rujeolă.
Informația a fost actualizată la 22.08.2019

VACCINUL ÎMPOTRIVA RUJEOLEI PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!
 1. ro3

© 2019 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.