Centrul de Încercări de Laborator al Direcției DLSP din cadrul ANSP acreditat conform cerințelor versiunii noi a standardului SM EN ISO/IEC 17025:2018

Reprezentanţi europeni ai Comisiei Codex Alimentarius într-o vizită de lucru la ANSP

DSC_0893

La 02 mai curent, în incinta Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) a avut loc o întrevedere de lucru a experţilor europeni ai Comisiei Codex Alimentarius cu factori de decizie din cadrul ANSP, membri ai Comitetului Naţional Codex Alimentarius (CNCA).

DSC_0896În cadrul şedinţei, la care au participat: dl Iurie Pînzaru, director interimar ANSP; dl Vasile Guștiuc, director adjunct al ANSP, inspector șef sanitar de stat, preşedintele CNCA; Vasile Odobescu, specialist ANSP, Punctul de Contact CNCA şi Nailya Karsybekova (Kazahstan), coordonator FAO/WHO Comitetul Coodonator pentru Europa a Comisiei Codex Alimentarius; Alexandr Razzarenov, expert în domeniul veterinar şi fitosanitar; Alisher Ermekbaev, expert tehnic Codex Alimentarius (Kazahstan) au fost puse în discuţie aspecte de organizare şi funcţionare a CNCA, a cărui preşedinţie, la moment, o deţine ANSP. De menţionat, că Reşedinţa CNCA şi punctul de Contact cu Comisia Codex Alimentarius se află în incinta ANSP.

Totodată, participanţii la întâlnire au abordat şi alte subiecte în domeniul protecției sănătății oamenilor și a consumatorilor privind siguranța alimentară.

Comitetul Naţional Codex Alimentarius este structura consultativă a Guvernului R.Moldova în problemele unificării cerinţelor faţă de calitatea (inclusiv inofensivitatea) circuitului alimentar şi ale propagării principiilor alimentaţiei sănătoase în conformitate cu recomandările Comisiei Codex Alimentarius, organul comun al Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie şi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (FAO/OMS), în cadrul căruia Comitetul reprezintă interesele R.Moldova.

DSC_0889 DSC_0884

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

 

 

În perioada 01.01–15.07.2019, au fost înregistrate 59 cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 20 au fost cazuri de import.
În total, 34 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în perioada 01.06-12.07.2019.
Un alt caz suspect la rujeolă a fost înregistrat în mun. Chișinău, la o adolescentă. Cazul se află în proces de investigare.

Teritoriile afectate de rujeolă de la 01 ianuarie 2019 până în prezent: Chișinău–29 cazuri, Drochia–18 cazuri, Ocnița–6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni–1 caz, Edineț–1 caz, Ştefan Vodă–1 caz și Glodeni-1 caz.

În anul 2018, au fost înregistrate 340 cazuri confirmate de rujeolă.
Informația a fost actualizată la 15.07.2019

VACCINUL ÎMPOTRIVA RUJEOLEI PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!
  1. ro3

© 2019 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.