Medici epidemiologi au desfăşurat o întrunire cu persoane predispuse sau bolnave de diabet zaharat de tip 2

În incinta Centrului de Sănătate Publică Chişinău din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP), s-a desfăşurat recent, o întrunire a specialiștilor Secției controlul bolilor netransmisibile și promovarea sănătății cu persoane predispuse sau bolnave de diabet zaharat de tip 2 la tema măsurilor de educație și prevenire a maladiei în grupurile de risc.

Astfel, medicii epidemiologi din cadrul CSP Chişinău: Irina Horozova și Violeta Savca au organizat şi participat, alături de 11 dintre pacienţii din grupurile de risc înregistraţi în AMT Rîșcani din mun.Chişinău, la discuţii privind măsuri de informare şi educare a persoanelor predispuse la diabet zaharat de tip 2. Participanţilor le-au fost prezentate informaţii ample despre importanţa prevenirii bolilor netransmisibile, promovarea modului sănătos de viaţă, rolul alimentației sănătoase, precum şi excluderea factorilor de risc în prevenirea şi profilaxia diabetului zaharat tip 2.

Pe parcursul întrunirii s-au desfăşurat și câteva activități practice, cum ar fi: determinarea indicilor de masă corporală (IMC), măsuri interactive cu roluri medic-pacient. În final, s-a propus de a organiza acest tip de activități cu pacienții din cadrul AMT Rîșcani şi pe alte tematici din domeniul sănătăţii publice.

Persoanele prezente şi-au manifestat receptivitatea pentru abordarea problemelor actuale cu care se confruntă în domeniul profilaxiei diabetului zaharat și a complicațiilor acestei maladii.

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

Actualizarea situației privind rujeola în Republica Moldova
În perioada 01.01–18.06.2019, au fost înregistrate 40 cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 17 sunt cazuri de import.
De la 01.06.2019 până la 18.06.2019 s-au înregistrat 15 cazuri de rujeolă. La moment sunt 2 cazuri suspecte de rujeolă un caz în mun., Chișinău și altul în r-nul Drochia, ambele cazuri sunt spitalizate și sunt in proces de investigare.
Teritoriile afectate de rujeolă de la 01 ianuarie 2019 până în prezent: Chișinău–19 cazuri, Drochia–11 caz, Ocnița–6 cazuri, Briceni–1 caz, Edineț–1 caz, Stefan Vodă–1 caz, Glodeni - 1 caz.

În perioada anului 2018 au fost înregistrate 340 cazuri confirmate de rujeolă.
Informația a fost actualizată la 18.06.2019
_________________________________

VACCINUL ÎMPOTRIVA RUJEOLEI PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!

  1. ro3

© 2019 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.