Participă la Concursul de desene/postere ale elevilor claselor primare, gimnaziale şi liceale, cu genericul „NU UTILIZAŢI SUBSTANŢELE  CHIMICE PENTRU TRATAMENTUL OAMENILOR”! (Regulamentul Concursului: http://ansp.md/index.php/ordine-dispozitii)

Măsuri de prevenire a situațiilor de risc pentru copii în perioada vacanţei discutate în cadrul unei mese rotunde, la Cahul

Recent, în incinta Centrului de Sănătate Publică Cahul din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP), s-a desfăşurat o masă rotundă organizată de specialiştii CSP Cahul cu participarea a 14 reprezentanţi și agenți economici responsabili de funcționarea zonelor de recreere aferente bazinelor acvatice.

La această întrunire au participat specialiştii CSP, reprezentanți ai APL, ai Direcției Situații Excepționale, precum şi angajați ai postului de salvare din Cahul, care au discutat despre măsurile de excludere a riscurilor cu impact negativ asupra sănătății în zonele de recreere și odihnă a populației în perioada sezonului estival 2019.

Organizatorii evenimentului şi-au pus drept scop diminuarea şi excluderea situaţiilor cu impact negativ asupra sănătății în zonele de recreere și odihnă a cetăţenilor pe parcursul sezonului estival 2019, prin familiarizarea și sensibilizarea agenților economici care vor presta servicii de odihnă și recreere pentru populație pe perioada estivală 2019.

IMG_4179IMG_4180

Şeful CSP Cahul, dna Svetlana Bruma, a menţionat, la deschiderea evenimentului, principalele măsuri pentru promovarea unui mediu favorabil sănătății populației în zonele menţionate. Dl Alexandru Calendari, Inspector Sanitar de Stat, a prezentat un raport cu tema: Controlul de Stat a zonelor de recreere în contextul eliberării actelor permisive. Monitorizarea calității apei în bazinele de înot în perioada estivală. Respectarea prevederilor Legii RM nr.278 din 14.12.2007, privind controlul tutunului.

IMG_4184De asemenea, dl Nicolae Gaisan, șef Secție controlul bolilor transmisibile și managementul urgențelor de sănătate publică, a efectuat o trecere în revistă a principalelor subiecte ce ţin de prevenirea și combaterea maladiilor transmisibile în zonele de agrement.

Totodată, au fost abordate problemele actuale în cele 14 zone de agrement din regiune, aflate sub supravegherea CSP Cahul, specialiştii în domeniu venind şi cu recomandările de rigoare pentru buna activitate a acestora.

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

În perioada 01.01.2019–13.09.2019, au fost înregistrate 78 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 23 au fost de import.
Din numărul total, 40 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în perioada 01.06.2019 - 30.07.2019.
Cele 2 cazuri, înregistrate în mun. Chişinău, la doi copii, cu vârste de până la 2 ani, ambii nevaccinați, au fost confirmate prin investigaţii de laborator.
Teritoriile afectate de rujeolă de la 01 ianuarie 2019 până în prezent: Chișinău – 48 cazuri, Drochia – 18 cazuri, Ocnița – 6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni – 1 caz, Edineț – 1 caz, Ştefan Vodă – 1 caz și Glodeni - 1 caz.

Pe parcursul anului 2018 au fost înregistrate 340 cazuri confirmate de rujeolă.
Informația a fost actualizată la 13.09.2019

VACCINUL ÎMPOTRIVA RUJEOLEI PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!
  1. ro3

© 2019 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.