Legea privind calitatea apei potabile a fost adoptată de Parlament

Vineri, 30 noiembrie 2018, Parlamentul R.Moldova a adoptat proiectul Legii privind calitatea apei potabile. Proiectul a fost prezentat în plenul Parlamentului de către dna Aliona Serbulenco, Secretar de Stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS), fiind adoptat cu peste 60 de voturi. Necesitatea unei intervenții de ordin legal din partea statului este dictată atât de situația creată în mai multe regiuni ale Republicii Moldova, unde se constată probleme cu asigurarea calității apei potabile, cât și de necesitatea armonizării cadrului legal la legislația comunitară.

Existența unei Legi naționale privind calitatea apei potabile cu transpunerea Directivei UE 98/83/CE privind calitatea apei destinate consumului uman ar oferi un cadru juridic corespunzător pentru a aduce calitatea apei în conformitate cu legislația comunitară, recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, ar îmbunătăți calitatea vieții și sănătatea populației R.Moldova.

Legea reglementează cadrul legal privind calitatea apei potabile; măsurile din partea autorităților responsabile privind asigurarea cu apă potabilă; protecția, controlul şi folosirea eficientă a apei potabile; pentru un management îmbunătățit al riscurilor condiționate de apă în Republica Moldova.

Principalele prevederi ale legii privind calitatea apei potabile:

  • Instituie Norme de calitate ale apei potabile la parametrii microbiologici, chimici și radiologici, conforme cu recomandările OMS și UE;
  • Stabilește proceduri de monitorizare și control al calității apei potabile de către operatori și Agenția Națională pentru Sănătate Publică;
  • Prevede proceduri de elaborare și aplicare a planurilor de siguranță a apei potabile;
  • Stipulează intervențiile în caz de neconformitate a calității apei potabile;
  • Reglementează proceduri de derogare;
  • Stabilește proceduri de raportare și informare a populației privind calitatea apei potabile.

Legea va intra în vigoare la un an din data publicării, perioadă în care urmează să fie elaborate un șir de regulamente sanitare, inclusiv:

– Regulamentul sanitar privind supravegherea şi monitorizarea calității apei potabile;

– Regulamentul sanitar privind testarea materialelor şi substanțelor care vin în contact cu apa potabilă;

– Procedura de autorizare sanitară a instalațiilor de îmbuteliere a apei potabile în sticle sau alte recipiente.

 

În perioada 01.01.2018 – 17.12.2018, au fost înregistrate 337 cazuri confirmate de rujeolă.
O creștere a numărului de îmbolnăviri a fost atestată în perioada 01.08-31.08.2018, fiind înregistrate 234 cazuri confirmate de rujeolă. În perioada 01-30.09.2018 au fost înregistrate 32 cazuri de rujeolă, în perioada 01-30.10.2018 - 9 cazuri, iar în perioada 01-30.11.2018 - 24 cazuri de rujeolă.
În perioada 01- 17 decembrie, prin investigații de laborator, a fost confirmat un caz de rujeolă în raionul Soroca, s. Cosăuți.
Teritoriile afectate de rujeolă, de la 01 ianuarie până în prezent: Ceadâr-Lunga – 164 cazuri, Vulcănești – 35 cazuri, Drochia – 21 cazuri, Soroca - 32 cazuri, Ungheni - 20 cazuri, Chișinău – 16 cazuri, Taraclia -12 cazuri, Cahul – 10 cazuri, Cantemir – 10 cazuri, Ocnița – 7 cazuri, Nisporeni – 4 cazuri, Glodeni – 3 cazuri, Hâncești – 1 caz, Râșcani – 1 caz și Tiraspol – 1 caz.
Informația a fost actualizată la 17.12.2018.
Atenție! Pe teritoriul țării se menține cod galben privind riscul de răspândire a rujeolei, dar cu același grad sporit de vigilență.

VACCINUL ÎMPOTRIVA RUJEOLEI PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!

  1. ro3

© 2018 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.