Atenție, serverul poștal a fost portat pe adresa @ansp.gov.md(exemplu: a fost office@ansp.md -acum office@ansp.gov.md), în curînd va migra și pagina web pe adresa ansp.gov.md !!!

Informație suplimentară cu privire la cazul de toxiinfecție alimentară de grup înregistrat la grădinița nr.101 din comuna Băcioi

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează suplimentar cu privire la derularea cazului de toxiinfecţie alimentară de grup, înregistrat la grădiniţa nr.101 din comuna Băcioi, mun. Chişinău. În perioada 21-23.08.2019, au fost raportate 38 de cazuri de boală, inclusiv la 36 copii și 2 persoane mature. Gradul de severitate al bolii la persoanele afectate a fost apreciat ca fiind de gravitate medie şi uşoară. La data de 30.08.2019, toate persoanele afectate au fost externate la domiciliu, în stare satisfăcătoare.

În cadrul investigațiilor de laborator a probelor biologice de la persoanele bolnave și a produselor alimentare, efectuate de ANSP, a fost confirmată Salmonella enteritidis.

Specialiștii ANSP, de comun cu asistența medicală primară și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, au organizat ancheta epidemiologică și au realizat măsurile antiepidemice în focar pentru limitarea răspândirii bolii.

Salmoneloza este o infecție bacteriană comună omului și animalelor, care afectează tractul intestinal. Oamenii, cel mai frecvent, se infectează în urma consumului de carne, ouă sau produse din ouă crude (ex. maioneza) contaminate primar și insuficient preparate termic. De asemenea, alimentele pot fi contaminate secundar, atunci când în procesul de preparare a produselor alimentare sunt implicate persoane bolnave.

ANSP atenţionează populaţia că, pentru prevenirea bolilor diareice acute și toxiinfecțiilor alimentare, inclusiv a izbucnirilor este necesar DE RESPECTAT 5 REGULI DE BAZĂ:

  1. Spălarea mâinilor cu săpun după utilizarea WC-ului şi înainte de masă;
  2. Separarea produselor gata şi a materiei prime în frigider;
  3. Respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare;
  4. Păstrarea alimentelor gata în frigider și nu la temperatura camerei;
  5. Utilizarea apei și materiei prime, la prepararea bucatelor, din surse sigure.

 Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

 

 

  • În perioada 01.01 – 13.01.2020, cazuri de rujeolă nu au fost înregistrate. Pe parcursul anului 2019, au fost înregistrate 90 de cazuri confirmate de rujeolă, în următoarele teritorii: Chișinău–58 cazuri, Drochia–18 cazuri, Ocnița–6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni–2 cazuri, Edineț–1 caz, Ştefan Vodă–1 caz, Glodeni-1 caz și Dondușeni – 1 caz. În anul 2018, au fost înregistrate 340 cazuri confirmate de rujeolă. VACCINUL ÎMPOTRIVA  RUJEOLEI  PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!

© 2020 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.