Participă la Concursul de desene/postere ale elevilor claselor primare, gimnaziale şi liceale, cu genericul „NU UTILIZAŢI SUBSTANŢELE  CHIMICE PENTRU TRATAMENTUL OAMENILOR”! (Regulamentul Concursului: http://ansp.md/index.php/ordine-dispozitii)

Informație suplimentară cu privire la cazul de toxiinfecție alimentară de grup înregistrat la grădinița nr.101 din comuna Băcioi

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează suplimentar cu privire la derularea cazului de toxiinfecţie alimentară de grup, înregistrat la grădiniţa nr.101 din comuna Băcioi, mun. Chişinău. În perioada 21-23.08.2019, au fost raportate 38 de cazuri de boală, inclusiv la 36 copii și 2 persoane mature. Gradul de severitate al bolii la persoanele afectate a fost apreciat ca fiind de gravitate medie şi uşoară. La data de 30.08.2019, toate persoanele afectate au fost externate la domiciliu, în stare satisfăcătoare.

În cadrul investigațiilor de laborator a probelor biologice de la persoanele bolnave și a produselor alimentare, efectuate de ANSP, a fost confirmată Salmonella enteritidis.

Specialiștii ANSP, de comun cu asistența medicală primară și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, au organizat ancheta epidemiologică și au realizat măsurile antiepidemice în focar pentru limitarea răspândirii bolii.

Salmoneloza este o infecție bacteriană comună omului și animalelor, care afectează tractul intestinal. Oamenii, cel mai frecvent, se infectează în urma consumului de carne, ouă sau produse din ouă crude (ex. maioneza) contaminate primar și insuficient preparate termic. De asemenea, alimentele pot fi contaminate secundar, atunci când în procesul de preparare a produselor alimentare sunt implicate persoane bolnave.

ANSP atenţionează populaţia că, pentru prevenirea bolilor diareice acute și toxiinfecțiilor alimentare, inclusiv a izbucnirilor este necesar DE RESPECTAT 5 REGULI DE BAZĂ:

  1. Spălarea mâinilor cu săpun după utilizarea WC-ului şi înainte de masă;
  2. Separarea produselor gata şi a materiei prime în frigider;
  3. Respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare;
  4. Păstrarea alimentelor gata în frigider și nu la temperatura camerei;
  5. Utilizarea apei și materiei prime, la prepararea bucatelor, din surse sigure.

 Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

 

 

În perioada 01.01.2019–13.09.2019, au fost înregistrate 78 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 23 au fost de import.
Din numărul total, 40 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în perioada 01.06.2019 - 30.07.2019.
Cele 2 cazuri, înregistrate în mun. Chişinău, la doi copii, cu vârste de până la 2 ani, ambii nevaccinați, au fost confirmate prin investigaţii de laborator.
Teritoriile afectate de rujeolă de la 01 ianuarie 2019 până în prezent: Chișinău – 48 cazuri, Drochia – 18 cazuri, Ocnița – 6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni – 1 caz, Edineț – 1 caz, Ştefan Vodă – 1 caz și Glodeni - 1 caz.

Pe parcursul anului 2018 au fost înregistrate 340 cazuri confirmate de rujeolă.
Informația a fost actualizată la 13.09.2019

VACCINUL ÎMPOTRIVA RUJEOLEI PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!
  1. ro3

© 2019 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.