Fortificarea sistemului de supraveghere și control a gripei sezoniere, IACRS și SARI abordată în cadrul unui atelier de lucru

DSC_2926

În incinta Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), la 13 iunie 2019, s-a desfășurat Atelierul de lucru în supravegherea și controlul gripei sezoniere, IACRS și SARI.

La lucrările Atelierului au participat: dna Daniela Demișcan, șef Direcție Politici în Domeniul Sănătății Publice, Ministerul Sănătăţii Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS), specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, atât de nivel național, din cadrul Centrelor de Sănătate Publică teritoriale, cât și din teritoriul deservit, medici infecționiști, medici de familie.

Dna Daniela Demișcan, șef direcția Politici în Domeniul Sănătății Publice, MSMPS, s-a adresat către participanții atelierul de lucru cu un mesaj privind importanța majoră a supravegherii epidemiologice a gripei, IACRS și SARI și necesitatea acestui Atelier în contextul îmbunătățirii sistemului de supraveghere și soluționare a problemelor înregistrate.

DSC_2929DSC_2931

Conform Agendei, în cadrul Atelierului au fost prezentate rapoarte privind:

  • Situația epidemiologică prin gripa sezonieră, IACRS și SARI, sezonul 2018/2019. Sistemul de supraveghere epidemiologică și monitorizare. Măsurile de control și răspuns, prezentată de Ștefan Gheorghiță, Șef secție ANSP;
  • Particularitățile clinice, evoluția, diagnosticul, diagnosticul diferențial a gripei sezoniere și infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare la copii, prezentată de Ludmila Bîrcă, dr.șt.med., conf.univ., USMF ”N. Testemițanu”;
  • Pneumonia comunitară și SARI la copii – Rodica Selevestru, dr.șt.med., asist.univ., USMF ”N. Testemițanu”;
  • Clinica, diagnosticul și tratamentul gripei sezoniere și SARI la adulți – Tiberiu Holban, dr.hab.șt.med., prof.univ., USMF ”N. Testemițanu”;
  • Semnificația epidemiologică a circulației virusurilor gripale și non-gripale în Republica Moldova – Constantin Spînu, dr.hab.șt.med., prof.univ., ANSP;
  • Sistemul de colectare, documentarea, notificarea și transmiterea datelor epidemiologice din punctele sentinelă la gripă, IACRS și SARI – Alina Druc, medic epidemiolog, ANSP;
  • Colectarea, stocarea și transportarea specimenelor biologice pentru investigarea de laborator la gripă, IACRS și SARI – Mariana Apostol, șef laborator, ANSP.

În cadrul atelierului de lucru a fost realizată și o discuție cu medicii prezenți pentru identificarea soluțiilor/recomandărilor pe marginea prezentărilor pentru îmbunătățirea sistemului de supraveghere și control la gripă, IACRS și SARI din Republica Moldova.

Atelierul de lucru a fost desfășurat cu suportul proiectului ”Consolidarea capacităților de supraveghere și control a gripei în Republica Moldova”, CDC Atlanta.

DSC_2934DSC_2933

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

Actualizarea situației privind rujeola în Republica Moldova
În perioada 01.01–18.06.2019, au fost înregistrate 40 cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 17 sunt cazuri de import.
De la 01.06.2019 până la 18.06.2019 s-au înregistrat 15 cazuri de rujeolă. La moment sunt 2 cazuri suspecte de rujeolă un caz în mun., Chișinău și altul în r-nul Drochia, ambele cazuri sunt spitalizate și sunt in proces de investigare.
Teritoriile afectate de rujeolă de la 01 ianuarie 2019 până în prezent: Chișinău–19 cazuri, Drochia–11 caz, Ocnița–6 cazuri, Briceni–1 caz, Edineț–1 caz, Stefan Vodă–1 caz, Glodeni - 1 caz.

În perioada anului 2018 au fost înregistrate 340 cazuri confirmate de rujeolă.
Informația a fost actualizată la 18.06.2019
_________________________________

VACCINUL ÎMPOTRIVA RUJEOLEI PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!

  1. ro3

© 2019 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.