Centrul de Încercări de Laborator al Direcției DLSP din cadrul ANSP acreditat conform cerințelor versiunii noi a standardului SM EN ISO/IEC 17025:2018

Fortificarea cooperării între autoritățile de sănătate publică și sănătatea animalelor în contextul implementării Regulamentului Sanitar Internațional

iunie

În perioada 26 – 28 iunie 2019 la Chișinău a avut loc atelierul de lucru național privind corelarea activităților intersectoriale în conformitate cu prevederile Regulamentului Sanitar Internațional (RSI) și a Instrumentului de evaluare a performanței în domeniul sănătății animalelor (PSV). Evenimentul a avut loc sub egida Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE), cu participarea reprezentanților Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, specialiștilor din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

iunie2

Șeful Direcției prevenirea și controlul bolilor transmisibile, ANSP dna Natalia Caterinciuc și specialistul principal din cadrul serviciului monitorizarea zoonozelor, ANSA dna Cristina Sîrbu au prezentat sistemele naționale de supraveghere epidemiologică și epizootologică implementate, aspectele de detectare, alertă precoce și măsurile de răspuns la înregistrarea cazurilor de boli de origine zoonotică în teritoriul țării, fiind evidențiate direcțiile de colaborare intersectorială ca parte a programelor și acordurilor comune aprobate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

iunie3

Discuțiile în cadrul grupelor de lucru în vederea identificării punctelor forte și a punctelor slabe și stabilirii priorităților în colaborarea intersectorială au fost ghidate de echipa de experți a OMS, OIE, FAO. În baza metodologiei standardizate a OMS, echipa națională de experți a lucrat la elaborarea foii de parcurs comune armonizate cu trasarea obiectivelor și acțiunilor detaliate care vor contribui la fortificarea colaborării între sectoarele de sănătate publică și sănătatea animalelor.

În perioada 01.01–15.07.2019, au fost înregistrate 59 cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 20 au fost cazuri de import.
În total, 34 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în perioada 01.06-12.07.2019.
Un alt caz suspect la rujeolă a fost înregistrat în mun. Chișinău, la o adolescentă. Cazul se află în proces de investigare.

Teritoriile afectate de rujeolă de la 01 ianuarie 2019 până în prezent: Chișinău–29 cazuri, Drochia–18 cazuri, Ocnița–6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni–1 caz, Edineț–1 caz, Ştefan Vodă–1 caz și Glodeni-1 caz.

În anul 2018, au fost înregistrate 340 cazuri confirmate de rujeolă.
Informația a fost actualizată la 15.07.2019

VACCINUL ÎMPOTRIVA RUJEOLEI PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!
  1. ro3

© 2019 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.