Centrul de Încercări de Laborator al Direcției DLSP din cadrul ANSP acreditat conform cerințelor versiunii noi a standardului SM EN ISO/IEC 17025:2018

Experţi în sănătatea publică din regiunea europeană au discutat la Chişinău subiecte privind implementarea reformei instituţionale

DSC_0287

În perioada 08.04.19-10.04.19, Republica Moldova a găzduit reuniunea directorilor institutelor europene de sănătate publică din cadrul Asociației Internaționale a Institutelor de Sănătate Publică (IANPHI) şi seminarul tehnic comun, organizat de IANPHI şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

DSC_0300În cadrul acestui eveniment, Republica Moldova, Ucraina şi Kazahstan au făcut o trecere în revistă a principalelor activităţi realizate, a provocărilor şi sarcinile de perspectivă în implementarea reformei instituţionale.

La reuniune au participat experţi în sănătatea publică din Albania, Franța, Germania, Ucraina, Ţara Galilor, Norvegia, Polonia, Olanda, Marea Britanie, Portugalia, Estonia și Kyrgystan şi au fost discute subiecte prioritare în domeniul sănătății publice, precum: vaccinarea, prevenirea maladiilor transmisibile și nontransmisibile, acoperirea universală cu servicii medicale, obiectivele de dezvoltare durabilă, etc.

DSC_0271Experţii în sănătate prezenţi la eveniment şi-au arătat mulţumirea pentru organizarea şi desfăşurarea acestui eveniment, împreună cu specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP). La finele evenimentului, a fost ales Quentin Sandifer, director executiv al Serviciilor de Sănătate Publică, director medical în Sănătatea Publică din Scoţia, în calitate de președinte și dna Annika Veimer, director al Institutului Național pentru Sănătate și Dezvoltare din Estonia, ca vicepreședinte al rețelei regionale europene IANPHI.

În context, ANSP aduce sincere mulţumiri pentru suportul acordat la organizarea şi desfăşurarea acestui eveniment Oficiului de ţară al OMS, Institutului de Sănătate Publică din Norvegia, Secretariatului IANPHI, precum şi Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

De asemenea, s-a decis că următoarea întâlnire va avea loc în primăvara anului 2020, la sfârșitul lunii martie, la Paris, Franţa.

DSC_0341DSC_0254

Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

În perioada 01.01–15.07.2019, au fost înregistrate 59 cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 20 au fost cazuri de import.
În total, 34 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în perioada 01.06-12.07.2019.
Un alt caz suspect la rujeolă a fost înregistrat în mun. Chișinău, la o adolescentă. Cazul se află în proces de investigare.

Teritoriile afectate de rujeolă de la 01 ianuarie 2019 până în prezent: Chișinău–29 cazuri, Drochia–18 cazuri, Ocnița–6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni–1 caz, Edineț–1 caz, Ştefan Vodă–1 caz și Glodeni-1 caz.

În anul 2018, au fost înregistrate 340 cazuri confirmate de rujeolă.
Informația a fost actualizată la 15.07.2019

VACCINUL ÎMPOTRIVA RUJEOLEI PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!
  1. ro3

© 2019 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.