Luna noiembrie este dedicată informării și conștientizării riscurilor asociate consumului de alcool în scopul prevenirii accidentelor și traumelor cauzate de consumul de alcool   

Consfătuirea specialiștilor în domeniul protecției sănătății publice

La data de 11 octombrie curent, în incinta Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), și-a desfășurat lucrările Consfătuirea specialiștilor în domeniul protecţiei sănătății publice. Scopul întrunirii a fost fortificarea activităţilor de interacțiune și conlucrare a subdiviziunilor teritoriale cu subdiviziunile centrale ale ANSP.

La eveniment a participat conducerea ANSP, specialiștii Direcției protecția sănătății publice la nivel național și specialiștii subdiviziunilor teritoriale din cadrul Centrelor de Sănătate Publică responsabili pentru coordonarea activităţii în domeniu.

În cadrul Consfatuirii specialiștii secțiilor protecția sănătății publice din cadrul ANSP au abordat cele mai importante subiecte ce ţin de armonizarea actelor legislative și normative la directivele Uniunii Europene, stabilind atribuţiile ANSP în domeniul organizării alimentației copiilor și elevilor în instituțiile de învățământ general, aspectele normative ale studierii nutriţiei populaţiei, asigurarea cu apă potabilă şi sanitaţie a populaţiei, actualizarea cerințelor în domeniul supravegherii sanitare preventive, organizarea Săptămânii internaţionale de prevenire a intoxicaţiilor cu Plumb în perioada 20-26.10.2019, cu genericul “Eliminarea Plumbului din vopsele”. Concomitent, au fost prezentate cerinţele la prezentarea proiectului Planului de activitate la compartimentul Protecţia sănătăţii publice pentru anul 2020 şi a dării de seamă pentru anul 2019.

De asemenea, au fost discutate rapoartele și propunerile specialiștilor privind activitatea pentru 9 luni ale anului 2019, la compartimentul Protecţia Sănătăţii Publice în raioanele Cahul şi Ungheni cu subdiviziunile arondate acestora.

La finalizarea evenimentului, au urmat dezbateri și discuții privind identificarea necesităților și aplicarea soluțiilor pentru îmbunătățirea activității în domeniul protecției sănătății publice prin implementarea prevederilor actelor normative, executarea ordinelor, dispozițiilor MSMPS și ANSP, coordonarea și derularea programelor de sănătate publică în domeniul de competență, cooperarea intersectorială, inclusiv cu autoritățile locale.

 Serviciul informare și comunicare cu mass – media 022 574-580

  • În perioada 01.01.2019– 15.11.2019, au fost înregistrate 81 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 23 au fost de import. Din numărul total de cazuri de rujeolă, 40 au fost înregistrate în perioada 01.06.2019-30.07.2019. Un caz de rujeolă a fost confirmat la un copil cu vârsta de 1, 3 ani, nevaccinat, din Chișinău. Alte 3 cazuri suspecte au fost înregistrate printre contacții copilului la care a fost confirmată recent rujeola, la copii cu vârste de 11 luni şi respectiv, 1,2 ani şi 1,5 ani, nevaccinați. Toate 3 cazuri se află în proces de investigare. Teritoriile afectate de rujeolă de la 01 ianuarie 2019 până în prezent: Chișinău – 50 cazuri, Drochia – 18 cazuri, Ocnița – 6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni – 1 caz, Edineț – 1 caz, Ştefan Vodă – 1 caz, Glodeni – 1 caz și Dondușeni – 1 caz. Pe parcursul anului 2018, au fost înregistrate 340 de cazuri confirmate de rujeolă. VACCINUL ÎMPOTRIVA  RUJEOLEI  PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!

© 2019 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.