Masă rotundă la ANSP, în cadrul Săptămânii Internaţionale de prevenire a intoxicaţiilor cu plumb, cu genericul “Eliminarea plumbului din vopsele” (21 octombrie, 2019)

Au fost elaborate noi documente în domeniul de laborator, cu participarea specialiștilor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică

Echipa specialiștilor Direcției diagnostic de laborator în sănătate publică din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP), în colaborare cu Biroul OMS în Republica Moldova au actualizat recent Ghidul Național de reglementări pentru transportul substanțelor infecțioase.

Ghidul Național, ediția 2019, oferă informații pentru identificarea, clasificarea, marcarea, etichetarea, ambalarea, documentarea și refrigerarea substanțelor infecțioase pentru transportul și asigurarea livrării lor în siguranță. Documentul include şi îndrumări practice pentru a facilita respectarea reglementărilor internaționale aplicabile pentru transportul de substanțe infecțioase, în toate modurile de transport, atât la nivel național, cât și internaţional.

Ghidul Național pune în aplicare recomandările internaționale ale WHO Guidance on regulations for the transport of infectious substances 2017–2018. Ghidul nou va înlocui Ghidul naţional de reglementări pentru transportul substanțelor infecțioase, ediția 2011.

Documentul este aplicabil tuturor laboratoarelor care efectuează transportul materialelor infecțioase.

ghid 1Totodată, pentru punerea în aplicare a cerințelor Ghidului Național de reglementări pentru transportul substanțelor infecțioase, ediția 2019, grupul de lucru al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), cu participarea specialiștilor ANSP, a elaborat şi Procedura privind transportul și păstrarea probelor/substanțelor infecțioase pentru analize de laborator.

Procedura este destinată pentru aplicare în toate laboratoare medicale ale ANSP, ale IMSP, laboratoarele clinice, indifirent de apartinența lor juridică și forma de proprietate care efectuează transportul materialelor infecțioase. De asemenea, procedura va permite laboratoarelor să respecte standardele naționale și cele internaționale pentru transportul substanțelor infecțioase.

Documentele noi elaborate vor fi destribuite de către ANSP părților interesate. La fel, documentele vor putea fi accesate pe pagina web a ANSP la compartimentul Acte normative și legislative/Ghiduri.

 

  • În perioada 01.01.19– 11.10.2019, au fost înregistrate 78 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 23 au fost de import. Din numărul total de cazuri de rujeolă – 40 au fost înregistrate în perioada 01.06-30.07.2019. La începutul lunii septembrie au fost înregistrate 3 cazuri de rujeolă confirmate, toate în mun. Chișinău. Teritoriile afectate de rujeolă de la 01 ianuarie 2019 până în prezent: Chișinău–48 cazuri, Drochia–18 cazuri, Ocnița–6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni–1 caz, Edineț–1 caz, Stefan Vodă–1 caz și Glodeni – 1 caz. În perioada anului 2018 au fost înregistrate 340 cazuri confirmate de rujeolă. VACCINUL ÎMPOTRIVA  RUJEOLEI  PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!

© 2019 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.