Masă rotundă la ANSP, în cadrul Săptămânii Internaţionale de prevenire a intoxicaţiilor cu plumb, cu genericul “Eliminarea plumbului din vopsele” (21 octombrie, 2019)

Atelier de lucru pentru evaluarea Consiliilor Teritoriale de Sănătate Publică, cu participarea unui expert internaţional

La 04 octombrie, curent, în incinta Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) şi-a desfăşurat lucrările Atelierul de lucru pentru evaluarea funcţionalităţii Consiliilor Teritoriale de Sănătate Publică (CTSP), cu participarea expertului internaţional dl. Peter Beznec, Centrul pentru Sănătate şi Dezvoltare din Murska, Sobota, Slovenia.

La eveniment au luat parte responsabili din cadrul Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS), Daniela Demişcan, şef Direcţie Politici în domeniul sănătăţii publice, directorul Şcolii de Management în Sănătate Publică, Oleg Lozan, directorul interimar al ANSP, Nicolae Furtună şi managerul Proiectului „Viață sănătoasă”, Ala Curteanu, care au menţionat importanţa acestei evaluări, ca o oportunitate de a contribui la consolidarea activităţii CTSP.

Expertul internaţional s-a referit la concluziile preliminare ale evaluării care au fost aduse la cunoştinţa responsabililor din ANSP şi a şefilor de Direcţii teritoriale (Chişinău, Bălţi, Edineţ, Soroca, Ungheni, Orhei, Hînceşti, Căuşeni, Comrat şi Cahul). Peter Beznec a apreciat ca fiind necesară şi benefică activitatea în teritorii a acestor Consilii, care au drept scop consolidarea capacităţilor intersectoriale în soluţionarea problemelor de sănătate publică. Totodată, a subliniat necesitatea de a înainta recomandări şi propuneri, precum şi exemple de bune practici internaţionale pentru fortificarea activităţii Consiliilor.

Evenimentul s-a desfăşurat în temeiul Planului de activitate al MSMPS pentru anul 2019; Memorandumului de Înţelegere între Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare şi MSMPS cu privire la Proiectul „Viaţă Sănătoasă: Reducerea poverii bolilor netransmisibile”, implementat de Institutul Tropical şi de Sănătate Publică din Elveţia, în scopul consolidării capacităţilor în domeniul promovării sănătăţii şi controlul bolilor netransmisibile şi în temeiul Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea MSMPS.

 Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

  • În perioada 01.01.19– 11.10.2019, au fost înregistrate 78 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 23 au fost de import. Din numărul total de cazuri de rujeolă – 40 au fost înregistrate în perioada 01.06-30.07.2019. La începutul lunii septembrie au fost înregistrate 3 cazuri de rujeolă confirmate, toate în mun. Chișinău. Teritoriile afectate de rujeolă de la 01 ianuarie 2019 până în prezent: Chișinău–48 cazuri, Drochia–18 cazuri, Ocnița–6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni–1 caz, Edineț–1 caz, Stefan Vodă–1 caz și Glodeni – 1 caz. În perioada anului 2018 au fost înregistrate 340 cazuri confirmate de rujeolă. VACCINUL ÎMPOTRIVA  RUJEOLEI  PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!

© 2019 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.