Centrul de Încercări de Laborator al Direcției DLSP din cadrul ANSP acreditat conform cerințelor versiunii noi a standardului SM EN ISO/IEC 17025:2018

Atelier de lucru pentru analiza indicatorilor Profilurilor de sănătate

La 1 februarie curent, în incinta Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP), a avut loc Atelierul de lucru pentru analiza indicatorilor Profilurilor de sănătate din raioanele pilot ale Proiectului “Viaţă Sănătoasă”: Reducerea poverii bolilor netransmisibile.

DSC_9460La eveniment au participat: directorul adjunct al ANSP, Maria Cumpănă, care a salutat participanţii; expertul internaţional, din Estonia, Laura Aaben; Daniela Demişcan, şef Direcţie politici în domeniul sănătăţii publice, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale; Ala Curteanu, managerul Proiectului „Viață sănătoasă”; expertul în promovarea sănătăţii, dr.şt.med, Constantin Rîmiş, în cadrul acestui Proiect; precum şi persoanele responsabile de elaborarea profilurilor de sănătate din raioanele pilot: Edineţ, Briceni, Ungheni, Făleşti, Orhei, Criuleni, Ştefan-Vodă, Cahul, Taraclia şi Vulcăneşti.

În cadrul evenimentului, pentru a consolida capacitățile de analiză și a facilita procesul de elaborare a Profilurilor, Proiectul a oferit 18 laptop-uri performante Centrelor de Sănătate Publică implicate și două servere Agenţiei pentru stocarea și arhivarea sigură a datelor și buna funcționare a instituției.

Conform Agendei de lucru, persoanele responsabile din cadrul Direcţiilor teritoriale de sănătate ale ANSP au realizat o scurtă trecere în revistă a experienţei de colectare a datelor şi completarea indicatorilor din Profilul de Sănătate din raioanele pilot.

DSC_9560Expertul internaţional, Laura Aaben, a menţionat importanţa Profilurilor de sănătate pentru elaborarea planurilor de acţiuni teritoriale, fiind prezentată şi o DSC_9488analiză a factorilor de risc prin prisma indicatorilor Profilurilor de sănătate.

Profilurile de sănătate reprezintă o evaluare a stării sănătății populației, oferind o înțelegere mai bună a factorilor principali ce o determină. Profilul de sănătate include o bază de date cu 42 de indicatori din șase domenii diferite. Fiecare domeniu are un anumit număr de indicatori strategici care sunt analizați individual și în ansamblu pentru a descrie și evalua situația. Datele obținute sunt analizate de specialiștii Centrelor de Sănătate Publică, care vor oferi recomandările necesare pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației ce urmează a fi implementate la nivel de comunitate în colaborare cu alte sectoare.

Proiectul este finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și implementat de Institutul Elvețian Tropical şi de Sănătate Publică. Obiectivul general al Proiectului este de a contribui la îmbunătățirea sănătății populației Republicii Moldova.

DSC_9472DSC_9505DSC_9492DSC_9515DSC_9462DSC_9473DSC_9525DSC_9539

Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

În perioada 01.01–22.08.2019, au fost înregistrate 70 cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 22 au fost cazuri de import.
În total, 40 de cazuri de rujeolă din numărul total au fost înregistrate în perioada 01.06-30.07.2019.
Cazul suspect la rujeolă înregistrat în r.Cantemir este negativ. Alte 3 cazuri suspecte la rujeolă au fost înregistrate în mun. Chișinău, la persoane nevaccinate, cu vârste cuprinse între 0 - 31 ani, care s-au aflat în contact cu persoane la care recent a fost confirmată rujeola. Cazurile se află în proces de investigare.

Teritoriile afectate de rujeolă de la 01 ianuarie 2019 până în prezent: Chișinău – 40 cazuri, Drochia – 18 cazuri, Ocnița – 6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni – 1 caz, Edineț – 1 caz, Ştefan Vodă – 1 caz și Glodeni - 1 caz.

Pe parcursul anului 2018 au fost înregistrate 340 cazuri confirmate de rujeolă.
Informația a fost actualizată la 22.08.2019

VACCINUL ÎMPOTRIVA RUJEOLEI PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!
  1. ro3

© 2019 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.