Luna noiembrie este dedicată informării și conștientizării riscurilor asociate consumului de alcool în scopul prevenirii accidentelor și traumelor cauzate de consumul de alcool   

Antrenament privind acţiunile laboratoarelor RNOCL în eventuale situații legate de risc chimic, biologic și radiologic

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), în comun cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI, a organizat, la 16 octombrie 2019, antrenamentul Rețelei Naționale de Observare și Control de Laborator (RNOCL), conform planului de pregătire a protecției civile.

În antrenament au fost implicate laboratoarele a 10 CSP teritoriale din cadrul ANSP, care au beneficiat de probe conform tematicii “Algoritmul de acțiune al instituțiilor și laboratoarelor RNOCL la depistarea substanțelor radioactive, chimice și bacteriologice în mediul înconjurător”.

Probele-fantomă pentru antrenament au fost pregătite de specialiștii laboratoarelor de referință din cadrul Direcției de diagnostic de laborator a ANSP. Probele din sediul central au fost preluate de personalul direcțiilor/secțiilor teritoriale de situații excepționale pentru transmiterea în laboratoarele teritoriale din cadrul RNOCL. 

Antrenamentul a avut drept scop evaluarea gradului de pregătire a laboratoarelor în eventuale situații excepționale legate de risc chimic, biologic și radiologic, precum și asigurarea unei conlucrări eficiente între IGSU şi direcţii/secţii teritoriale ale ANSP, laboratoarele CSP teritoriale.

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

  • În perioada 01.01.2019– 15.11.2019, au fost înregistrate 81 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 23 au fost de import. Din numărul total de cazuri de rujeolă, 40 au fost înregistrate în perioada 01.06.2019-30.07.2019. Un caz de rujeolă a fost confirmat la un copil cu vârsta de 1, 3 ani, nevaccinat, din Chișinău. Alte 3 cazuri suspecte au fost înregistrate printre contacții copilului la care a fost confirmată recent rujeola, la copii cu vârste de 11 luni şi respectiv, 1,2 ani şi 1,5 ani, nevaccinați. Toate 3 cazuri se află în proces de investigare. Teritoriile afectate de rujeolă de la 01 ianuarie 2019 până în prezent: Chișinău – 50 cazuri, Drochia – 18 cazuri, Ocnița – 6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni – 1 caz, Edineț – 1 caz, Ştefan Vodă – 1 caz, Glodeni – 1 caz și Dondușeni – 1 caz. Pe parcursul anului 2018, au fost înregistrate 340 de cazuri confirmate de rujeolă. VACCINUL ÎMPOTRIVA  RUJEOLEI  PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!

© 2019 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.