Masă rotundă la ANSP, în cadrul Săptămânii Internaţionale de prevenire a intoxicaţiilor cu plumb, cu genericul “Eliminarea plumbului din vopsele” (21 octombrie, 2019)

ANSP atenţionează repetat populația să fie prudentă la utilizarea produselor chimice în condiții casnice

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează repetat populația să conștientizeze pericolul utilizării produselor chimice în condiții casnice și să fie mai prudentă la folosirea acestora, în contextul înregistrării unui nou caz de intoxicaţie acută neprofesională exogenă de etiologie chimică, cu pesticid, în urma căruia o minoră a decedat, iar alta a fost spitalizată.

Cazul a fost înregistrat la 27.08.19, în raionul Hînceşti, în condiții habituale. Potrivit anchetei epidemiologice, cele două fete, ambele născute în anul 2010, au fost tratate cu un insecticid pentru animale contra pediculozei Diacidol 60 % (substanţă activă “diazinon” ). Organele competente continuă achetarea cazului.

Cele mai frecvente cauze ale intoxicațiilor acute de etiologie chimică în condiții casnice sunt: neconștientizarea de către populație, mai ales de către părinți a riscurilor potențiale a produselor chimice pentru sănătatea și viață, nerespectarea dozelor şi a regulilor de utilizare a acestora conform indicațiilor de pe etichetă. Specialiștii atenționează că, în cazul ignorării recomandărilor indicate pe etichetă,  utilizatorii produselor chimice riscă să facă intoxicație şi să suporte consecințe grave!

Se interzice utilizarea produselor/insecticidelor chimice pentru animale în scopul tratării copiilor contra pediculozei, scabiei sau oricărei altei boli.

Totodată, ANSP se adresează specialiștilor veterinari și celor din farmaciile veterinare să preavizeze populația ca să nu utilizeze produsele/medicamentele de uz veterinar și fitosanitar pentru tratamentul scabiei, sau al pediculozei etc.

Pentru a exclude apariția intoxicațiilor acute habituale cu produse chimice, trebuie să:

 1. Citiți atent recomandările, conținutul produsului chimic indicate pe etichetă înainte de a-l utiliza;
 2. Evitați utilizarea produsele chimice cu alt scop decât cel pentru care este destinat;
 3. Informați copiii privind pericolul substanţelor chimice asupra stării de sănătate;
 4. Nu lăsaţi copiii fără supraveghere, în special în timpul utilizării substanţelor chimice;
 5. Păstrați medicamentele și alte produse chimice în dulapuri încuiate, în locuri inaccesibile pentru copii;
 6. Verificați întotdeauna termenul de valabilitate al produselor chimice, mai ales la medicamente;
 7. Nu păstrați produse chimice fără etichete sau în sticle destinate produselor alimentare (lapte, ceai, suc, etc.);
 8. Respectaţi doza de administrare și modul de utilizare indicat în instrucțiune;
 9. Evitaţi automedicaţia;
 10. Nu admiteți depozitarea pesticidelor în apropierea produselor alimentare, cele din urmă se pot contamina prin atingere.

În caz de suspecție a unei intoxicații, adresați-vă la medic sau chemați ambulanța!

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

 • În perioada 01.01.19– 11.10.2019, au fost înregistrate 78 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 23 au fost de import. Din numărul total de cazuri de rujeolă – 40 au fost înregistrate în perioada 01.06-30.07.2019. La începutul lunii septembrie au fost înregistrate 3 cazuri de rujeolă confirmate, toate în mun. Chișinău. Teritoriile afectate de rujeolă de la 01 ianuarie 2019 până în prezent: Chișinău–48 cazuri, Drochia–18 cazuri, Ocnița–6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni–1 caz, Edineț–1 caz, Stefan Vodă–1 caz și Glodeni – 1 caz. În perioada anului 2018 au fost înregistrate 340 cazuri confirmate de rujeolă. VACCINUL ÎMPOTRIVA  RUJEOLEI  PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!

© 2019 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.