Participă la Concursul de desene/postere ale elevilor claselor primare, gimnaziale şi liceale, cu genericul „NU UTILIZAŢI SUBSTANŢELE  CHIMICE PENTRU TRATAMENTUL OAMENILOR”! (Regulamentul Concursului: http://ansp.md/index.php/ordine-dispozitii)

Activităţi de informare pentru elevii Liceului ”Liviu Deleanu” din Chişinău, privind prevenirea intoxicaţiilor acute cu substanțe chimice

Conform prevederilor Dispoziției comune dintre Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării  ”Cu privire la organizarea Săptămânii Naționale pentru combaterea intoxicaţiilor acute exogene de etiologie chimică” în data de 10 septembrie 2019, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) în comun cu profesoara de chimie au organizat prelegeri cu elevii Liceului Teoretic Liviu Deleanu din Chişinău. La eveniment au participat circa 40 de elevi, care au manifestat o pregătire bună în domeniul riscurilor produselor chimice asupra sănătății, consecințele acestora, măsurile de prevenire a intoxicațiilor de etiologie chimică. Totodată, copiii au participat activ la victorină și alte activități organizate pe parcursul prelegerilor, împreună cu profesoara de chimie (dna Zinaida Chiosa) în comun cu specialiştii ANSP (dna Tatiana Manceva și Olesea Croitor). Ca rezultat, copiii care au înregistrat cele mai bune rezultate și care au fost cei mai activi, au primit câte un mic cadou, asigurate de Oficiul Național al OMS.

Campania Națională pentru combaterea intoxicațiilor acute de etiologie chimică are drept scop de a comunica, informa și sensibiliza copii, părinți în domeniul intoxicațiilor acute exogene de origine chimică numărul cărora continuă să fie în descreștere, dar, totodată, se atestă cazuri de intoxicații, decese care pot fi evitate și măsuri de prevenire a acestora.

În cadrul lecției au fost abordate mai multe teme actuale, cum ar fi: intoxicațiile acute de etiologie chimică în rândul copiilor; riscurile nefaste ale substanțelor chimice asupra sănătății copiilor; utilizarea și păstrarea corectă a produselor chimice în condițiile casnice; măsurile de prevenire a unor astfel de cazuri.

 

 

Toți elevii au primit pliante şi alte materiale informative în domeniul IANEC pentru a informa părinții, prietenii şi alţi colegi.

Serviciul informare și comunicare cu mass-media 022 574-580

În perioada 01.01.2019–13.09.2019, au fost înregistrate 78 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 23 au fost de import.
Din numărul total, 40 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în perioada 01.06.2019 - 30.07.2019.
Cele 2 cazuri, înregistrate în mun. Chişinău, la doi copii, cu vârste de până la 2 ani, ambii nevaccinați, au fost confirmate prin investigaţii de laborator.
Teritoriile afectate de rujeolă de la 01 ianuarie 2019 până în prezent: Chișinău – 48 cazuri, Drochia – 18 cazuri, Ocnița – 6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni – 1 caz, Edineț – 1 caz, Ştefan Vodă – 1 caz și Glodeni - 1 caz.

Pe parcursul anului 2018 au fost înregistrate 340 cazuri confirmate de rujeolă.
Informația a fost actualizată la 13.09.2019

VACCINUL ÎMPOTRIVA RUJEOLEI PROTEJEAZĂ COPIII DE ACEASTĂ BOALĂ. PROTEJEAZĂ-TE PE TINE ȘI PE CEI DIN JUR!
  1. ro3

© 2019 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.